119 души са арестувани за причиняване на пожари поради небрежност, а 27 души - за умишлен палеж, в периода от 1 май до днес в Гърция. Това написа министърът за климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас в съобщение в ”Туитър”, цитирано от АНА-МПА.

„Гръцката полиция е извършила 18 ареста и е отвела други трима души за разпит. През последните три дни са извършени четири ареста за умишлен палеж в Авлонас, Каристос, Пахна и Лариса и два за небрежност с Каламата и Кос“, отбеляза министърът.

По-рано днес от службата информираха, че са задържали двама мъже, за които се предполага, че умишлено са причинили горски пожари. Те са били арестувани в Каристос и в Лариса.

В четвъртък гръцките власти задържаха 45-годишен мъж, за когото се смята, че е запалил три пожара в района на Авлонас. При претърсването на дома му са били установени разпалки, газова горелка и борови иглички, предадоха местните органи на реда.

„Някои подпалвачи палят огньове, застрашавайки горите, собствеността и преди всичко човешките животи. Това, което се случва, е не само недопустимо, но и безнравствено и престъпно. Вие извършвате престъпление срещу страната. Ние ще ви намерим. Ще отговаряте пред правосъдието", категоричен бе Кикилиас.