Ролята на Алексей Петров за коалицията е абсолютно никаква. Това са инсинуации. Такова мнение изрази в студиото на „Събуди се” вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Много би ми се искало, хората, които говорят за „стъкмяване”, да не трупат политически актив с тези твърдения. Преговорите за съставянето на това правителство се случиха пред очите на българите. Мисля, че досега не е използван по-прозрачен и открит начин. Имаме основание да кажем, че кабинетът работи, дава стабилност и това явно не се харесва на всеки”, поясни Габриел. И допълни, че очаква президентът да приеме оставката на главния секретар на МВР.

Припомняме, че в събота Румен Радев попита каква е била ролята на Алексей Петров в стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия”.

Габриел отрече да е имало покани към Петров за пост в политиката. „Там, където е имало смяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които подкрепят правителството”, твърди вицепремиерът на страната.

„През последните 2 месеца България излезе от международната изолация, в която беше изпаднала последните две години. Страната ни ясно утвърди евроатлантическия си път. България има приет бюджет. Работим за спасяване на европейски средства, свързани с плана за възстановяване”, поясни Мария Габриел.

„Уважавам президентската институция и смятам, че България в момента може само да спечели, ако наистина сме обединени. Защото повече от всякога България е част от процес, в който в целия свят се случват изключително интензивни неща. Не трябва да изоставяме. Трябва да кажа, че диалогът с президентската институция, аз лично го имам и за мен той е много важен”, обясни Мария Габриел.

Тя уточни, че за момента няма информация дали Пепи Еврото е починал. „Очакваме отговор от Генералното ни консулство в Дубай. В момента, в който го получим, той ще бъде публичен”, каза още вицепремиерът ни.

За шпионския скандал с тримата българи във Великобритания:

„С Великобритания сме добри партньори. Сигурността е наша обща тема и в тази връзка оценявам положително това, че компетентните служби и власти в България са били в течение на разследването още от самото начало”, коментира Мария Габриел.

Тя увери, че всички криминални случаи, които се случиха напоследък в България няма да ни отдалечат от Шенген.

източник NOVA