Сегашните управляващи нямат свое мнение и позиция, а следват това на големите партньорски държави, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БНТ, в коментар за напрежението, което възникна между правителството и президентството след визитата на украинския президент Володимир Зеленски.

Радев изтъкна, че никога не е отказвал да приеме президент на друга държава, когато има негово настояване. Разкритикува, обаче, Министерски съвет, че не е спазил правилата на протокола и не е съгласувал предварително визитата с президента Радев, а го е уведомил впоследствие.

"В тази ситуация най-лесно за мен беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, не е добър сигнал и към 300 000 българи в Украйна. Така че аз се надявам Министерски съвет да спазва елементарните правила на протокола и вбъдеще такива събития да бъдат съгласувани.

Винаги съм защитавал българския интерес, а не на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството? Кое задава тяхната политика? Миналият октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа. Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там означава пряк конфликт НАТО-Русия. И тогава се надигна един вой срещу това и сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза. Въпросът е имат ли собствено мнение и позиция? Защото те безпрекословно следват мнението на големите държави, което в случая е добре, защото те имат разумна позиция, но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и позиция и това е големият проблем. А национално отговорното поведение изисква да имаш собствено мнение", каза Радев.

Той покани всеки, който иска да инициира процедура по импийчмънт да заповяда, но добави, че водещите политически сили трябва да имат свои позиции.

Източник: БНТ