„Заплашват ни, че в оставащите дни преди местните избори, щяло да има атаки към знакови кметове от ГЕРБ. Най-малко това ни плаши! Не ни плаши нищо. Страхуваме се, защото не трябва да продължава безвремието на липсващи правила. Искаме работещи програми, проекти, правила, по които ние да се конкурираме честно и почтено с всички и да решаваме проблемите. Искаме да работим! Какво по-просто може да искат колегите от местната власт?! Искаме правила да работим!“. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на съвещание на партията във Велико Търново днес. В него участваха депутати и кметове, избрани с бюлетината на ГЕРБ.

„Целият си административен и политически живот в ГЕРБ съм провел в условията на местна власт. Няма тема, с която да не съм се занимавал като предизвикателство, но няма по-труден, сложен и тежък мандат от този, който довършваме. Говоря от името на кметовете. От тежестта на Ковид кризата, без грам спокойствие се вляхме във вълната на инфлацията, войната и неразумно бързия скок на цените. Да добавим, че Планът, който беше определен с ресурса на Европейската комисия и имаше за цел за кратко време да елиминира сложностите и дефектите, особено в местната власт, от Ковид кризата, не е стартирал. Вече сме трета година в изпълнение на оперативни програми, а тях ги няма. Да добавим, че все още не е решен проблемът с компенсирането на плащанията, свързани с инфлациата, индексациите. Да добавим, че в момента работим в условията на липса на бюджет и всеки един подпис под платежно нареждане, го прави уязвим по някакъв начин. Да добивам, че в безвремието на често сменящи се правителства, хората търсеха с поглед и надежда от нас да решим дребни проблеми. Ние в безизходица стискахме зъби. Искам да благодаря на всички кметове, които стискаха зъби, затягаха колани, но се справихме. Изключително успешно. Благодаря, че удържахме на това безвластие“, каза Николов.

„На предишни такива съвещания, аз като кмет, съм изразявал негодувание за финансови корекции, а сега за мен, за Бургас те са като пролетен дъжд. Защото няма никакви други източници на финансиране. А Европа върви с изключително забързани темпове, съседните държави – също. Колегите ми кметове от другите Балкански държави, които са членове на ЕС и са от приятелски градове, вече завършват проектите си по Плана за възстановяване и устойчивост и ме канят на заключителните мероприятия. Аз не мога да ги поканя на старта на такова събитие“, добави още кметът на Бургас Димитър Николов.