Азербайджан, България, Словакия, Унгария и Румъния изпълниха намерението си от миналата есен и подписаха меморандум за сигурни газови доставки. Те нарекоха инициативата „Solidarity ring”. Така по газопреносната мрежа на петте държави ще могат да се пренасят около 5 млрд. кубични метра годишно. Целта - нито една страна да не е зависима само от един източник на природен газ.

Петима министри подписаха меморандума за сътрудничество между газопреносните оператори на страните си. Целта – повишаване на сигурността на газовите доставки от източната страна към Европа. От миналата есен азербайджански газ достига до Европа през интерконектора с Гърция.

„Името на инициативата е „Solidarity ring”, защото това е заложено в нея. Точно когато нашите партньори имат най-голяма нужда от сигурност. Защото войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ, солидарност”, заяви президентът Румен Радев.

През 2021 г. Азербайджан доставяше за Европа 8 млрд. куб. м. природен газ. 2 години по-късно след войната в Украйна,те се увеличават над 3 пъти до 24,5 млрд. през 2023 г.

„Меморандумът днес ще засили сигурността и ще позволи на Азербайджан да продава газ на още повече държави. Целта ни е да удвоим газовите доставки до 2027 година”, каза Илхам Алиев, президент на Азербайджан.

Инициативата за документа идва от нашата страна, за да може по-лесно да се намират алтернативни източници на доставки.

„Няма значение колко е мощна икономиката на една държава или нейното географско положение. Абсолютно всички ако искаме да постигнем енергийна сигурност, трябва да допринесем и заедно да работим”, заяви енергийният министър Росен Христов.

Радев и Алиев откриха и първи офис на СОКАР. За пръв път държавната газова компания на Азербайджан ще има представителство в Източна Европа.