Дефицитът за 2023 г. е 6,9% по данни на министерство на финансите. А според ведомството трябва да падне под 3%. За да се случи това служебната власт предлага няколко стъпки - Първата стъпка е еднократен данък „Свръхпечалба” за второто полугодие на тази година. Той ще е за всички юридически лица, които отговарят на критериите за постигане на свръхпечалба. И още - предложение да скочат акцизите на цигарите, по-конкретно така наречените вейпове.

Край на по-ниското ДДС, освен за хляба и брашното, бебешките храни и книгите. Всички останали бизнеси ще се върнат на ставка от 20%.

За да се случи това, правителството предприема редица мерки - през предложение за бюджет за тази година.

„На заседание на МС се прие концепция за приемане на държавния бюджет. Дефицитът ще бъде 3%“. Това заяви на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова.

„Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за еврозоната, ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд“, заяви още Велкова.

Проектът на Закона за държавния бюджет ще бъде предаден за обществено обсъждане и за преминаване на съгласуване и обсъждане със съвета за тристранно сътрудничество на 3 април. Така на 26 април ще може да се разгледа от МС и да бъде внесен в НС, посочи Велкова.

Преди внасянето на концепцията и на сценария с какво бюджетно салдо да бъде разработен проектът на закона, са били проведени неформални разговори с работодателите и синдикатите.