АЕЦ Козлодуй-ЕАД и Национална електрическа компания-ЕАД ще продължат изпълнението на договори за обществени поръчки с руските фирми. Това стана ясно от решение на служебния кабинет от 23 септември. То е взето след като сме получили разрешение от Европейската комисия. Така реално страната ни е изключена от санкциите на Европейската комисия, с който са наложени ограничения на Русия заради войната в Украйна.

Правителството е дало разрешение да продължи работата по 5 договора, сред които и този за усъвършенстван ядрено-горивен цикъл на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Идеята е в дългосрочен план да се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че процедурата за доставка на горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

Договор с руската „Атомстроекспорт“ и АЕЦ „Белене“ също ще бъде продължен. Той е за осъществяване на техническо ръководство при преконсервация на оборудване с дълъг цикъл на производство за блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене“. Дейността може да се извърши само от „Атомстроекспорт“ и то при задължително участие на експерти от завода производител - руският „ЗиО-Подолск“ става ясно от решението.