Има реална опасност България да загуби 2,5 млрд. евро по плана за възстановяване и развитие, ако не направи необходимите реформи. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер, съобщи БНР.

Министър Лорер нарече "политическа безотговорност" поведението на ГЕРБ, ДПС и ИТН, тъй като са свалили правителството и добави, че начинът да се възстанови доверието в парламента е да се удължи времето му, така че да бъдат приети най-критичните реформи. Планът изисква много закони по график, каза той:

"Тази година плащането е два милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено, до края на тази година“.

На въпрос какви точно закони трябва да приемем до края на годината, той отговори:

"Те са по списък, КПКОНПИ е там, обществени поръчки, Търговският закон, няколко съществени елемента. Няма време за губене, опасността е реална да ги загубим, ако не можем да убедим Комисията, че ние приемаме тези закони. Много труден дебат ще бъде с Комисията защо не сме навреме".

Министърът в оставка Даниел Лорер се е срещнал с изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер. Тя е изразила увереност, че България ще успее да формира правителство в рамките на този парламент или ще го направи максимално бързо след избори.

По-рано днес от Министерството на финансите съобщиха, че очаква през есента, в хазната да постъпят над един милиард и 300 милиона евро, които България трябва да получи тази година по Плана за възстановяване и устойчивост.

Подготовката на второто искане за плащане на стойност над 724 милиона евро засега също няма забавяне в сроковете. То е свързано с необходимостта от приемане на 22 законодателни мерки със срок края на годината, уточняват от финансовото министерството.