България ще тръгне в по-добра посока, когато в затвора влязат две правителства. Може действащи, може и бивши. Тогава всеки следващ министър ще мисли дали да влиза в корупционни практики, когато вероятността да влезе в затвора е много голяма.

Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от "Демократична България". "Рано е да влизаме в кампания и да минаваме на предизборна вълна, тъй като все още президентът не е връчил третия проучвателен мандат. "Демократична България" до последно ще опита да направи всичко възможно, без да нарушава принципите си, да състави управление.

Трябва да убедим ПП, ИТН и БСП, че трябва да си сложим хоризонт до местните избори (през октомври 2023 г.) и тогава да направим избори 2 в1. Или до януари 2024 г., защото трябва да влезем в еврозоната", посочи той.

Не можем да направим правителство с ГЕРБ, категорично! Ние сме заявявали, че трябва да говорим с всички по темите за Северна Македония, за промени в Конституцията и за Гешев.

Според него от ПП е можело да направят "по-сериозен опит за разговор с депутатите от ИТН - като група, не със Слави Трифонов или с Тошко Йорданов":

"Когато си преценил, че това е важно за страната, правилното е да намериш нужния формат за преговори", изтъква Мирчев.

По думите му е очевидно, че ИТН е сериозен проблем за ПП. Ивайло Мирчев обясни, че ДБ не са влезли с желание "в тази коалиция с БСП": "Но ако ние бяхме казали, че пак няма да направим правителство, нямаше да има кабинет на Кирил Петков, а щеше да има нови избори, които пак нищо нямаше да променят".

Той посочи, че гласовете за съдебна реформа в това Народно събрание са на ДБ, ПП, ИТН и БСП: "БСП еволюираха, защото в началото - на изслушването, дори не му бяха задали един въпрос. За нас е важно не просто да махнем Гешев, а да няма повече гешевци".