Когато ни се налага да пътуваме по работа или за удоволствие, невинаги можем да предвидим събитията занапред. Често се случва плановете ни да бъдат осуетени, което води до загуба на средства и отлагане на важните работни ангажименти. За да не бъдат негативните последствия за нас, е препоръчително да сключим застраховка “отмяна на пътуване”, която е валидна при настъпването на предварително упоменати обстоятелства. Предназначението ѝ е да обезпечи пътниците, когато по една или друга причина не са успели да отпътуват.

Можем ли да сключим застраховка “отмяна на пътуване” онлайн

Тя е валидна на територията на страната и е приложима при настъпването на описаните в договора застрахователни събития. Условията за нейното сключване могат да бъдат разгледани и в сайта на дружеството, което клиентът е избрал. Полицата може да бъде подписана във физически офис и онлайн, като вторият вариант става все по-предпочитан от клиентите, търсещи максимално удобство.

Застраховка отмяна на пътуване

Какво представлява тя, споделя застрахователният брокер I&G

Ако до този момент не ви се е налагало да сключвате застраховка “отмяна на пътуване”, е полезно да знаете какво всъщност представлява тя. Най-общо казано, застраховката обезщетява напревени разходи за резервации и самолетни билети при отмяна или анулиране на пътуването в чужбина. Застраховката покрива сумата, която не е възстановена от организатора на пътуването. Обект на застраховането могат да бъдат цели групи или отделни физически лица, като и в двата случая ползите са реални.

Какви са общите условия

Има различни мнения по въпроса със застраховките “отмяна на пътуване”. Някои потребители ги определят като ненужни и неефективни, но преимуществата им всъщност не са никак малко. Този вид застрахователни продукти предлагат следните покрития:

  • Полетът е отменен – това е много често срещано събитие, което не можем да предвидим, но за което можем да се застраховаме предварително;

  • Настъпила е анулация на самолетния билет – дори и той да е предплатен, няма гаранция, че той няма да бъде анулиран непосредствено преди отпътуване. За да си спестим екстра разходите, е добре да подпишем застрахователна полица;

  • Самолетът е кацнал със закъснение на летище в България – закъснелите полети не са рядко срещано явление, когато става дума за транспорт по въздушен път. Те са повод за дискомфорт и харчене на непредвидени средства, които не сме планирали.

Сключването на Застраховката “отмяна на пътуване” е полезна по ред причини, като тя ще ни спести доста главоболия и излишни разходи, свързани с настъпилите непредвидени промени.