Очаквам от вас вие да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване живота на хората, да работите с мисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната. В този сложен момент моят избор отново е върху вас. Това заяви президентът Румен Радев, който представи състава на новото служебно правителство днес.

„Можем да погледнем с удовлетворение месеците, с които носихме отговорност за управлението на България. За първи път страната ни проведе избори с масов машинен вот, правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управлението, осветли и пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава, задвижи контролните системи на държавата, постигнат беше рекорден икономически ръст, актуализира бюджета, активизира социалната политика към най-уязвимите. След 13 години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Овладя хаоса с кризата с Ковид 19 и организира присъствено обучение.“, каза още държавният глава.

„Благодаря, че доказахте основните идеи. Този модел на управление, този успешен пример е капитал за бъдещето на Родината. С дейността си върнахте част от доверието на българите в институциите. За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство. За първи път в историята България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Вие се сблъскахте с тежкото наследство от завладяната от олигархията държава. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Ще ви организират протести, стачки, компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области, като например кризата в енергетиката и цената на тока, хаосът и липсата на законност в пътното строителство, които лишиха хиляди честни работници от заплащане.“, добави президентът.

Ето състава на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.