Някои държави в ЕС играят “Руска рулетка” с решението си да одобрят ваксината срещу COVID-19 на Москва на този етап и без становище на европейския лекарствен регулатор. Това посочиха от ЕМА, цитирани от Euractiv.com.

Унгария вече позволи имунизация в страната да се прави и с препарата срещу COVID-19 н Кремъл. Чехия и Словакия също предприеха действия за одобрение на ваксината на своя територия, без налице да е “зелена светлина” от лекарствения регулатор на ЕС.


ЕМА започна разглеждането на кандидатурата на Русия за одобрение на “Спутник V” миналата седмица, но такова все още няма.


“Тези действия са някак съпоставими с играта “Руска рулетка”. Бих препоръчала горещо да се избягва подобно спешно одобрение на национално ниво”, посочи пред австрийската телевизия ORF, член на управителния съвет на европейския лекарствен регулатор.


Тя заяви, че е напълно възможно ваксината “Спутник V” да бъде пусната на пазара в бъдеще, но при условие, че експертите са прегледали цялата налична информация.


Проучване в Словакия показва, че повечето граждани на страната се доверяват на руската ваксина. Според данните това е вторият препарат, който се ползва с най-високо доверие сред обществото. "Спутник V" изпреварва препаратите на AstraZeneca и Moderna.


Дебатът около руската ваксина се разгорещи особено много през последните седмици, когато стана ясно, че Европейският съюз ще се сблъска със сериозни забавяния в доставките на ваксини от вече одобрените препарати на компаниите, подписали договори с Брюксел. И докато някои държави продължават да настояват за по-голяма палитра от препарати срещу COVID-19, други страни, а и политици изразяват своята загриженост за скритите политически амбиции на Русия, които стоят зад настояването за "Спутник V".


Доналд Туск, настоящият шеф на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), неотдавна призова европейците да не бъдат толкова "наивни" по отношение намеренията на Москва и Пекин. Шефът на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, публично повдигна въпроса защо Москва обещава милиони дози за други държави по света, при положение че не е ваксинирала собственото си население.


Русия реагира веднага и обвини фон дер Лайен в опит за политизиране на въпроса.