Днес имах разговор с началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Относно правомерността на техните действия е в ход служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охраната. Миналият декември по мое настояване началникът на НСО събра тази комисия и отново се разгледа необходимостта от охрана на господата Пеевски и Доган. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от тяхната охрана. Това заяви днес извънредно президентът Румен Радев по повод вчерашната акция на бившия правосъден министър Христо Иванов пред имота, свързан с фирми край Ахмед Доган, в парк „Росенец“ в Бургас. Случаят предизвика огрома обществена реакция, особено заради поведението на мъжете, охраняващи имота. Президентът направи изявлението си след среща с началника на НСО ген. Красимир Станчев.

"Днес настоях ген. Станчев още утре да свика тази тричленна комисия и отново да разгледат необходимостта от охрана от НСО на въпросните лица. Очаквам комисията в Народното събрание, определената по закон, да изпълнява функциите си по контрол на Националната служба за охрана.

Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк „Росенец“ и при отклонение от законите да се вземат мерки. Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си относно НСО ще поясня още веднъж, че приетият през 2015 година закон за НСО на практика отне правомощията на президента по реално ръководство и контрол върху службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът от Народното събрание.", заяв ощ държавният глава.