Ивайло Калфин е най-добрият избор за президент. Застанах до него като кандидат за вицепрезидент, защото искам да работим за връщане на ценностите и морала в обществото. Той е най-добре подготвен за функциите, които трябва да изпълнява държавният глава. Изключителен дипломат, с професионална подготовка. Кой друг може да бъде като него? Това каза в Бургас кандидатът за вицепрезидент на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ проф. Любомир Халачев, който се срещна със симпатизанти на АБВ и Движение „Гергьовден“, които са партньори за предстоящите избори (ОЩЕ ЗА СРЕЩАТА И СНИМКИ ВИЖ ТУК).

„На 6-ти ноември трябва да имаме ясната идея, че с нашата бюлетина гласуваме за най-добре подготвения президент – Ивайло Калфин. Непрекънато в момента се говори за проблемите на външната политика, за границата. Следващата година е изключително важна за Евроепйския съюз, който е силна, действена организация, от която ние сме част. Като се видят нашите биографии и става ясно, че ние сме хора които искаме да живеем в Европа. Националната сигурност, за която непрекъснато се говори, не е само битката по границата. Ние трябва да направим оградата, но преди повече от 20 години някой направи големи усилия да махне старата ограда. Всички ние разбрахме сега, че Европа не е само Париж или Мюнхен, а цялата южна граница, която започва от Резово и свършва до Италия“, каза проф. Халачев.

Той добави, че с развита икономика страната ни ще има и въоръжение, както и добре оборудвана армия.

„Прекрасно е когато на ринга застават генерали и адмирали, но не очкаваме война! Ние говорим за реални, дипломатични действия в областта на външната политика,

които да са много сериозни, както и в областта на икономиката. Ако имаме добра икономика, ще имаме добро въоръжине, добре обучена армия. Разчитаме много и на образованието.“, добави кандидатът за вицепрезидент.

Той подчерта изключителната важност на способността на бъдещия държавен глава да бъде дипломат. „Президентът представлява нашата държава във взаимотношенията с нашите партнори в ЕС, с другите страни от света. Следващите години ще са много важни, защото голяма част от инокомиката на Европа ще се съобразява с отделянето на Великобритания от ЕС, което ще стане чрез преговори. А кой ще ги води? Естествено, трябва да го правят хора, които умеят да го правят на дипломатически език. Не може да си позволивм да пратим икономисти, юристи, висши военни, трябва да изпратим дипломати. Погледнете целия спектър от кандидати за президент.

Кой от тях има квалификацията Ивайло Калфин – бивш външен министър, изключително уважаван евродепутат, той говори перфектно пет езика, има професионална подготовка.

Ние трябва да сме спокойни, че президентът е дипломат, както когато отиваме в болницата, искаме да ни прегледа лекар- специалист“, обобщи проф. Халачев. Той подчерта и предимствата на Калфин като политик, който познава правомощията и начина на работан в Президенството, както и възможността му за реакции при преглед на документи. „Той е и изключително диалогичен. Президентът не е човек, който марширува на плаца и пие чай с партньори, той трябва да разбира и знае всеки процес“, добави проф. Халачев. Той обощи, че в деня на изборите всеки трябва да гласува с разум и че тогава е шансът да бъде избран илен президент, който да отстоява интересите на България.

Депутатът от АБВ ген. Михо Михов, избран от Бургаски регион, заяви, че близката цел на коалицията е балотажа на изборите.