Само за две седмици хирурзи от Комплексен онкологичен център – Бургас спасиха три пациентки с огромни туморни образувания на яйчниците и матката. Сред тях е 55-годишната Фатмегюл Шакир от село Искра.

„Фатмегюл постъпи в Клиниката по онкогинекология преди две седмици с обилни кръвоизливи и силни болки в таза. Веднага направихме ехографско изследване и се оказа, че жената има миома на матката с размерите на детска глава. Образуванието притискаше пикочния мехур и ректума”, обяснява хирургът д-р Павел Добрев. 55-годишната жена е оперирана по спешност от началника на Клиниката по онкогинекология в Комплексния онкологичен център – д-р Михаил Маихайлов, както и от д-р Павел Добрев. Операцията продължава около два часа, а животът на жената е спасен. Сега тя се връща към нормалното си ежедневие.
д-р Михайлов





Въпреки сложността на операцията, лекарите споделят, че често се сблъскват с подобни предизвикателства и имат богат опит. Причината е, че в КОЦ – Бургас се занимава с тежка тазова хирургия, която в региона се извършва единствено тук. Затова пациентите са както от Бургас, така и от областите Сливен и Ямбол. Те страдат от различни злокачествени и доброкачествени тумори.

При друг случай преди седмица двамата хирурзи отстраняват 25-сантиметрова киста на яйчник при пациентка на 58 години. За сравнение размерът на самия яйчник е около 3 см.

„Жената се оплакваше от подуване, тежест и болки в областта на малкия таз. Тя ни сподели, че през 2000г. и е открита доброкачествена киста на яйчника, но е решила да изчака. За 17 години образуванието е придобило огромни размери и жената потърси помощ. Операцията беше напълно успешна”, добавя д-р Добрев, който е специалист по акушерство и гинекология. Той е специализирал и в Клиниката по миниинвазивна и роботизирана хирургия в Плевен при светилото в тази област д-р Григор Горчев.

В Комплексния онкологичен център в Бургас спасяват човешки живот буквално на всеки час. Само преди ден същият екип успешно е отстранил злокачествен тумор - муцинозен кистаденокарцином, който е бил с размери 25x20 см. Туморът е започвал от нивото на ребрата и е стигал до левия яйчник на 52-годишна пациентка.

„При този вид тумор има опасност образуванието да се разкъса и части от него да попаднат в малки таз, предизвиквайки след време метастази. Екипът успя да го отстрани изцяло. Сега пациентката се възстановява, като след време вероятно ще премине курс на химиолечение”, обяснява д-р Добрев.

В Комплексния онкологичен център се извършва и хистероскопия, която позволява матката да бъде огледана детайлно отвътре и при необходимост да се вземе материал за хистологично изследване. Причината толкова пациенти да се доверяват на КОЦ-Бургас е модерната техника и опитните хирурзи. КОЦ – Бургас работи в тясно сътрудничество и с Клиниката по миниинвазивна и роботизирана хирургия в Плевен.

Снимките надолу не са подходящи за хора със слаби нерви.