Милиони хора могат да бъдат спасени с намаляване на солта в храната с 10 процента

img

Преди да посегнете към солницата, помислете

Намаляване на солта в храната с 10 процента може да намали значително смъртността от свързаните с нея заболявания, съобщи АФП, позовавайки се на публикация в "Бритиш медикъл джърнъл".

Учени, ръководени от Дариуш Мозафариан, изчислиха, че официалните кампании, обясняващи рисковете от прекаляването със сол, биха намалили голямата смъртност от неразумната консумация на подправката срещу скромната сума от 10 цента на човек. Цената е определена за 183 държави координирано с промишлеността.

Солта повишава риска от високо кръвно и сърдечносъдови заболявания. Повечето хора надхвърлят препоръчваната дневна доза от 2 гр. По данни на Световната здравна организация това предизвиква около 1,65 милиона смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания.

Учените изчислиха и броя години живот с лошо здраве, които могат да бъдат избягнати, ако бъде намалена солта в храната. За период от 10 години намаляването на солта би спестило 5,8 милиона години изгубено добро здраве за човечеството на цена от 1,13 долара на глава от населението.

Цената на спечелените години се равнява приблизително на това, което се харчи за лекарства за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания. 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Мъж се самозапали в бургаското село Извор

Жилищен квартал в Айтос негодува срещу база за дървопреработване

Убийството на 11-годишната Никол в Бургас