Подправките, които се използват в кухнята, подобряват вкуса на храната и служат като „магична съставка“ за запомняща се рецепта, но те също така могат да направят диетата по-разнообразна и здравословна.

Смята се, че подправките са естествени антиоксиданти. Според аювердическата медицина, която е част от системата с вярвания на хиндуизма, подправките могат да „изстудяват или затоплят“ храносмилателната система.

Преди 2500 години китайският философ Конфуций препоръчва добавянето на джинджифил към всяко ястие за ускоряване на храносмилането. Западната наука обаче няма достатъчно доказателства за медицинските свойства, приписвани на подправките и няма консенсус за конкретните ползи от тях.


Факт е обаче, че подправките все повече се използват за подобряване на здравето. Една полза от тях е доказана - те намаляват потреблението на сол като подправка, което се отразява благотворно върху здравето.

Кои подправки обаче да изберем от стотиците налични? ВВС публикува шест подправки, които могат да се включат в нови рецепти.

1. Чесън
Това е класическа подправка, която има репутацията на „естествен антибиотик“ и според някои изследвания има способност да намалява нитрозамините (химически вещества, които се образуват при висока киселинност на средата в стомаха и някои от тях могат да бъдат канцерогенни).
Древните гърци го смятат за добро превантивно средство за много болести, а в някои държави се използва като лек при настинки.

„Чесънът помага за намаляване на високо кръвно налягане. Изследванията показват, че някои групи хора, които ядат повече чесън, намаляват риска от развитие на някои видове рак, като рак на стомаха и на дебелото черво. Но чесновите добавки не показаха същата полза“, съобщава Националният здравен институт към американското министерство на здравеопазването.

Той препоръчва включването на чесъна в ястията, но не и консумирането му като хранителна добавка.

2. Куркурма
Тази подправка идва от Южния Азия и придава на ястията характерния си жълт цвят. Тя стана модерна в последните години и е смятана за суперхрана, която помага при лечението на редица заболявания, включително рак.

Макар че много от свойствата, приписвани на куркурмата, не са научно доказани, някои изследвания потвърдиха, че подправката може да е антиоксидант и болкоуспокояващо. Освен това куркурмата помага за намаляването на нивата на два ензима в тялото, които причиняват възпаление, и за избягването на натрупването на плака, което образува съсиреци, информира Медицинският център към университета в Мериленд, САЩ.

„Важно е да се знае, че куркурмата е много сигурна, когато се използва за готвене. Не знаем колко е сигурна, когато се използва за медицински цели“, допълва организацията Cancer Research UK, която финансира изследвания на онкологични заболявания във Великобритания.

3. Кардамон
Тази подправка, която се отглежда в Югоизточна Азия, се използва в алтернативната медицина за елиминиране на токсините. Някои хора я прибавят в чая, за да се борят с махмурлука. Сигурното е, че тази подправка е обичайна за индийската и арабската кухня и за сладкарството в Северна Европа. От хилядолетия тя се използва в Азия за облекчаване на стомашни болки.

Неговата основна съставка - евкалиптол, е включена във фармацевтични продукти срещу кашлица например. Смята се също, че кардамонът се бори с лошия дъх. В Индия и Близкия Изток е обичайно да видите мъже и жени, които вземат медикаменти с кардамон.

4. Сминдух
Той е богат на протеини и след като бъде изпечен, има силен аромат, сходен с този на кленов сироп. Използват се листата и семенета му, а в средиземноморската кухня е съставка, която придава сладко-киселия вкус на ястията.

Според някои изследвания сминдухът помага за контролирането на нивата на кръвна захар при болни от диабет от втори тип, но доказателствата за това са оскъдни, съобщава Националният здравен институт към министерството на здравеопазването в САЩ.

Изследване на Мичиганския университет установи, че семената на сминдуха помагат за сваляне на холестерола. Още много свойства се приписват на съставката, но без необходимото научно потвърждение.

5. Градински чай
Тази билка принадлежи към същото семейство като лавандулата и розмарина. Листата му са добра подправка за готвене и за приготвяне на билков чай.

„Градинският чай има дълга история на употреба при заболявания като психическо разстройство и стомашни заболявания. Някои медицински приложения не са потвърдени научно, но други са потвърдени“, казва Меган Уеър от Щатския университет в Охайо.

Потвърдено е, че градинският чай има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той е източник на витамин К, който помага за съсирването на кръвта и добринася за доброто състояние на костите и на всички тъкани в тялото.

Благодарение на приятния си аромат, градинският чай е добра съставка за всякакви видове ястия - от супи до яхнии с печено месо . Използва се също и в козметичната индустрия за производството на сапуни и лосиони за тяло.

6. Карамфил
Използва се като подправка в редица храни и напитки. Карамфилът идва от екзотичния Малуку, Индонезия, известен като Острова на подправките, и навлезе в редица кухни по света - от северноафриканската до мексиканската.

Употребата му е разнообразна - част е от особен вид пури в Индонезия и се използва като съставка в препарат против мравки. Според легендите по време на династия Хан в Китай придворните дъвчели карамфил, за да подобрят дъха си, преди да говорят с императора.

Изследване от 2010 г. на университета в Осло върху 3100 хранителни съставки, използвани в цял свят, установи, че карамфилът има най-много антиоксидантни свойства в един грам. Един грам от подправката се равнява на половин чаша червени плодове, които по традиция се смятат за добър източник на антиоксиданти.

Карамфилът има добър вкус и аромат и по традиция се свързва с доброто храносмилане, най-вече в източната медицина, въпреки че научните изследвания до момента не потвърждават това. /profit.bg