Всеки от нас знае, че за да има здравословна атмосфера у дома, ние трябва да се придържаме към основните правила за хигиена. Чистотата и редът в къщата са ключовите фактори в това отношение, които осигуряват комфорт, пише zajenata.bg.

Домакинската мръсотия и прах значително намаляват качеството на въздуха в дома. Ако хигиената е нарушена, това може да доведе до развитието на алергии и астма, рак, да причини кожни екземи, сърбеж, подуване и чести нощни събуждания.

Днес решихме да обърнем внимание на тези 13 рискови фактора:

Четка за зъби

Четката съдържа много бактерии, чийто растеж вероятно ще доведе до увреждане на зъбите Ви.

За да се избегнат различни стоматологични заболявания, сменяйте четка си за зъби на всеки 3 месеца.


Веднага я подменете и след заболявания, такива като остри респираторни инфекции и грип, пише БЛИЦ.

Възглавница за сън

Не става дума за смяна на спалното бельо, а за смяна на самата възглавница или пълнежа й. С редовната употреба, възглавниците се превръща в източник на патогени.

Дори и с редовно изпиране и химическо чистене, по време на сън, този материал може да абсорбира влагата, пот, мръсотия, микрочастици от кожата Ви. Бъдете сигурни, че сменяте своята възглавница на всеки 3 години!

Гъба за къпане

Друго нещо, което е една от най-рисковите зони. Гъбите са пълни с микрочастици епител и мръсотия, докато постоянно пребивават във влажна среда (баня). Те са източник на бактерии, които непрекъснато се размножават, както на тяхната повърхност, така и вътре.

Опитайте всеки път да измивате добре гъбата и да я подсушавате добре. Гъбата трябва да се сменя на всеки 3 седмици.

Лещите за очи

Те са продукт, който е в пряк контакт с външната обвивка на тялото и със сигурност трябва да се съхраняват стерилно.

Но, така или иначе, с течение на времето по повърхността им може да се образува незабележимо увреждане или драскотини. И дори и незначителните щети се превръщат в място за развъждане на бактерии и микроорганизми.За да се предотврати очни инфекции и да се осигури необходимата хигиена, лещите трябва да се сменят на всеки три месеца.

Червило

Всички козметични продукти за здраве или грим са в постоянен в контакт с тялото ни и са идеалната среда за разпространението на бактерии. За да се избегне заразяване, винаги трябва да се придържате към козметичните условията за съхранение и да следите срокът на годност на продуктите. Червилото определено трябва да се сменя на всеки 2 години.

Пудра

Както бе споменато по-горе, тези козметични продукти при постоянно използване създават среда за растежа на бактериите. С цел да не се излагате на кожни инфекции, сменяйте пудрата на всеки 18 месеца.

Лак

Нокътната плочка също изисква внимателна поддръжка и грижи. Хубаво е, ако се лакирате само у дома, да сменяте лаковете всяка година. А при по-продължителна употреба, съществува риск от инфекция, както и увеличаването на нивото на токсичност на лака.

Сенки

Сменяйте всяка година, за да предотвратите появата на вредни микроорганизми и бактерии върху лигавицата окото.

Спирала

Трябва да се сменя на всеки 3 месеца, дори ако консистенцията е подходяща за оцветяване на мигли.


Очна линия

Ако използвате течна версия, трябва да я сменяте на всеки 3 месеца. Ако е тип молив, почиствайте често острилката.

Повредено тефлоново покритие

Всяко кухненско оборудване с повредено покритие трябва незабавно да спрете да използвате. Особено, когато става въпрос за тефлонови покрития. Виждайки дори малка драскотина на тигана или тенджерата, ги изхвърлете.

В допълнение към елементарните бактерии, които се появяват на повредените части, повреденото тефлоново покритие повишава нивото на канцерогени в храната, докато я готвите.

Кърпи и гъби за миене на съдове

Сменяйте ги всеки месец.

Скъсани дрехи

Всеки от нас има любими комфортни дрехи за дома, възрастта на които може да достигне десетки години. Ако не може да си наложите да се раздели с любимите си домашни шорти или тениска, все още ви съветваме да размислите и да ги замените.

Носени с години, те абсорбират потта и мръсотията, вашите епителни частици, които са депозирани в структурата на тъканите. В допълнение, миризмата на стари дрехи, не е много приятна. В името на собственото Ви здраве и от съображения за хигиена, трябва да се разделите дори и с най-любимото си облекло.

Сега вече знаете, че вашето здраве е във вашите ръце! И тези прости правила са основите, което ще Ви помогнат да си гарантирате не само перфектната чистотата и уют във вашия дом, но и ще се превърне в гарант за здраве и благополучие.