За да отбележи Световния хепатитен ден, който всяка година се чества през месец юли, сдружение „ХепАктив“ организира безплатни и анонимни изследвания за хепатит. Те ще се проведат на 5 юли (17.00 - 21.00 часа) и 6 юли (09.00 -14.00 часа), до Часовника на Общината. Използват се бързи тестове, които работят с капка кръв, а резултатите излизат за 15 мин. Приемът на храна или вода не оказват влияние.

От хепатит В или С страда всеки 12 човек на планетата; това прави 400 млн. души по света. В България няма точна статистика за заболеваемостта, но се предполага че 110 000 са заразени с вируса на хепатит С, а други 350 000 с вируса на хепатит В. Хепатитът е вирусно заболяване, което поразява основно черния дроб и ако не се лекува навременно, може да доведе до фатални последици. Най - често симптоми липсват, и заболяването може да се установи само чрез кръвен тест. Отделете 15 минути за своето здраве и заповядайте да се изследвате безплатно и анонимно!

Ако искате да получите допълнителна информация относно хепатита (начини на предаване, предпазване, актуални терапии за лечение на хепатит В и С), или имате нужда от персонална консултация, може да го направите на специалната среща, която Сдружението организира на 06 юли от 15.00 часа в залата на Областен информационен център.