С пръстов идентификатор ще се влиза и излиза от болниците у нас след 25 септември. Това съобщава „24” часа. Аптеките и останалите здравни структури ще започнат да работят с него, след като приключи въвеждането му в лечебните заведения. До 80 дни трябва да е готов прототипът на системата, а болниците ще бъдат задължени да осигурят необходимото оборудване за нея. Това обяви в Пловдив главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК Мартин Банков. Той бе един от лекторите на обучителен семинар с представители на Националната здравна каса и регионалните й структури в страната, съобщава изданието

"Голяма заблуда е, че ние ще събираме пръстови отпечатъци - няма да се съхраняват никъде, в никакви електронни системи. Те ще претърпяват трансформиране в уникален идентификационен номер (УИН), който на практика представлява код", посочи Банков. По думите му при преобразуването на сканирания отпечатък в код се ползва не снимката на пръста, а картата на направлението плюс само два от трите микроелемента на всеки рисунък на пръста. Експертът е категоричен, че е абсолютно невъзможно от уникалния идентификационен номер да се възстанови пръстов отпечатък и с него да бъде злоупотребено.

Според Банков за около 3% от гражданите ще има проблем при определянето на УИН заради спецификата на работата, която извършват. Той даде пример с фризьорите.

Децата до 14 г. ще постъпват на лечение в болниците с ЕГН-то си и пръстовия идентификатор на свой родител или близък, който ги придружава.