Греяното вино по традиция се пийва през зимата. Експерти твърдят, че напитката носи редица ползи за здравето. Те предлагат и съвети кои алкохолни питиета да се избягват по празниците.

Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Червеното вино – ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.

На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.

Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.

Канелата също така изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.

Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.

Карамфилът – друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

Британски учени същевременно предупреждават по празниците особено да се внимава с питиета като шери и портвайн. Те се отличават с много бързото им поглъщане от организма при сравнително високо съдържание на етанол – около 20 процента.

Експертите не препоръчват и консумацията на уиски и други концентрати, тъй като те могат да причинят силно опиянение. Заради високия градус тези питиета бавно се резорбират в кръвоносната система, тъй като потискат работата на клетките на черния дроб. По този начин въздействието на концентратите е по-дълго.

Специалистите отбелязват и опияняващия ефект на пенливите вина. Според тях е безсмислено да се редува алкохол с вода, за да се забави опиянението, тъй като това е безполезно при концентрати с алкохолно съдържание над 40 процента.