„Бургас ще се справи и ще издържи на тази вълна на COVID-19. Организацията в цялата област е на най-високо ниво на готовност”, заяви министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. Днес той е в Бургас, където от 18 ч. тази вечер влизат нови противоепидемични мерки, сред които вечерен час за тийнейджърите и задължително носене на предпазни маски.

Министърът съобщи, че болничните легла за усложнени и неусложнени пациенти с коронавирус ще бъде увеличен с 100 в сравнение с предишната COVID вълна.

„Едно ни тревожи. Имаме родилка в спешно състояние, която се е лекуваа 10 дни вкъщи преди да постъпи в болница. Тя е консултирана с главния координатор на експертния съвет по анестезиология, но се тревожим за изхода на нейното лечение. Децата, които са родени със спешно цезарово сечение от нея, са добре. Други две деца на други родилки, които са в по-леко състояние, също са добре”, каза министърът.

Той заяви, че ще бъде създаден съвет към министъра на здравеопазване за родилки с COVID-19, защото това е нещо, което е ново за лекарите.

В момента се наблюдава подмладяване на пациентите, които постъпват с COVID-19.

Министър Ангелов заяви, че нуждите на област Бургас от ремдесевир и количества ваксини ще бъдат обезпечени.

„До момента нямаме притеснение за нуждите на област Бургав. Имаме пълно съдействие от директорите на болниците в Бургаско. Центърът за спешна медицинска помощ работи добре, нямаме забавяне на адреси. В готовност сме, ако има нужда да изпратим допълнително колеги от други РЗИ-та или лечебни заведения”, каза министърът на здравеопазването.