Нова измама се вихри на фона на бедственото положение в Бургас. Точно днес мними представители на фирмата „Цептер” обикалят от врата на врата и предлагат стоката си. Това се някакви вълшебни тигани, които хем пържат без олио, хем пекат пържоли, хем задушават лук и зеленчуци. Ако си купите един тиган, получавате втория безплатно. Защо ви е вторият, щом първият е с гаранция цели 20 години, не е ясно.

Този класически трик с маркови стоки от тенеке се използва в момента не само да се уловят замаени домакини и да се натрупа лесна печалба, но и за разузнаване на обстановката.

Кой знае защо приходящите търговци, преди да ви дадат тигана, искат да влязат у вас и да ви измерят обиколката на…котлона. Те твърдят, че котлонът и дъното на тигана трябвало да съвпаднат на 100 процента. Така се пестяла енергия и продуктите се приготвяли по-бързо, оплакаха се вече посетени от продавачите бургазлии.

Всъщност целта е да се влезе в дома на хората и да се прецени на око стандарта им и има ли нещо подходящо за крадене. Освен това се извършва и „фирмено разузнаване”, като се прави бърз разпит дали съседите имат нужда от модерна домашна посуда, тук ли са, къде са заминали и за колко време. Словоохотливи самотни пенсионерки дават цялата информация, смятайки че правят услуга на комшиите си.

Услугата е по-точно за крадците, които получават пълни данни кои апартаменти ще са празни тази нощ и утре и къде си заслужава да направят удар. Дори никой да не им отвори и да не ги залее любезно с данни, „сканират” апартаментите по вида на вратата и преценят могат ли да проникнат.

Така че внимавайте. Не си купувайте тиган, защото е китайско менте и струва два лева на едро, а ще ви вземат 20. А после като излезете да посрещнете Новата година на площада, можете да се приберете в претарашен и обърнат с главата надолу апартамент.