За първи път градът ни бе домакин на корейската група за перкусии Норъм Мачи. Публиката беше завладяна от един различен и оригинален музикален спектакъл. Със съвременна адаптация на древен ритуал, изпълняван само при специални поводи започна спектакъла на ансамбъла за корейска музика.

Специални гости на събитието бяха кметът на град Бургас Димитър Николов, посланик Н.Пр. ШИН Бунам и 10-членна делегация.

Корейците се появиха атрактивно, те изненадаха публиката в гръб, като излязоха на сцената слизайки по стълбите за гости на Летния театър. А пред входа на събитието имаше изложба на фотографии, изобразяващи корейският бит и култура.

Още снимки от концерта - ТУК

Корейската група за перкусии "Норъм Мачи" разкри екзотиката и неповторимата атмосфера на своята страна от сцената на Летния театър в Бургас. Музикалният спектакъл бе с вход свободен.

Още от основаването си през 1993 г. ансамбълът се опитва да преоткрие своята традиционна музика като общува с други видове музика, без да губи автентичността си. Групата носи името си от термина използван от корейските естрадни певци, който показва комбинация от качества и умения, усвоени само от най-добрите изпълнители.

Определението "Норъм Мачи" се отнася за изпълнителят, който е толкова способен, че никой друг не би посмял да го повтори. Ансамбълът се радва както на признание в своята родина, така и по света, като групата е решена да не се обвързва с миналото, а да общува с публиката тук и сега. Критиците и аудиторията нарекли "Норъм Мачи" очарователен и ориентиран към бъдещето ансамбъл заради начина, по който художниците се свързват с публиката, очевидното удоволствие, с което те изпълняват репертоара си и дълбоките емоции, които споделят, когато се движат напред и назад между миналото и настоящето. "Норъм Мачи" се специализират във виртуозната перкусионна музика, позната като Samul-nori.

Тази вълнуваща музика е представена за първи път на Запад в края на 70-те години от легендарния ансамбъл. Samul-nori е модернизирана и адаптирана за сцена версия на древната пунгмул-нори - древен ритуал, произтичащ от шаманизъм и анимизъм. Samul-nori (Samul означава "четири предмета" и Nori означава "игра") се изпълнява предимно от четири традиционни инструмента: Джанг-гу, Бук, Джинг и Куангвари. Други използвани инструменти са Taepyongso и Piri.

Всеки от четирите основни инструмента представлява различен елемент от природата: Джанг-гу представлява дъжд, Бук - облаците, Джинг - вятъра и Куангвари - гръмотевична буря. Ин и Ян също си намират своето отражение: Букът и Джанг-гу представляват звука на Земята, докато Джинг и Куангвари представляват звука на небето.