Условни присъди получиха 51-годишният Иван Иванов и синът му Константин Иванов на 26 години за отглеждане и трениране на питбули за боеве, съобщиха от прокуратурата в Пловдив. Оттам уточниха, че наложените им наказания от първоинстанционния съд изцяло са били потвърдени от Окръжния съд в Пловдив и присъдите са окончателни. Информацията предава Монитор.

Бащата е с присъда от 2 години условно с 4 години изпитателен срок и глоба от 4000 лева. Константин получи 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 2000 лева. Двамата ще трябва да платят и по 68 502,37 лева разходи за отглеждането на питбулите на Зооветеринарния комплекс в Пловдив, където животните бяха приютени от 29 октомври 2016 г. до момента.

„Към 1 юли т.г. разходите за отглеждането на питбулите са около 230 000 лева. Присъдената сума от съда не ги покрива и вероятно ще се наложи общината да води гражданско дело срещу бившите собственици”, предположи шефът на комплекса Георги Божев. Той припомни, че преди три години в зоокомплекса бяха настанени общо 50 питбула на различна възраст и част от които със заболявания. От тях към днешна дата са живи 38 питбула, които до момента не са били чипирани и това предстои, каза още Божев. Иззетите през 2016 г. палета са вече тригодишни кучета и те никога не са участвали в боеве.

Със съдебното решение всички питбули се отнемат в полза на държавата и ще бъдат предадени на Българската агенция по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните, гласи съобщението от прокуратурата. Предаването на питбулите на БАБХ породи безпокойство у неправителствените организации за защита на животните, че кучетата може да бъдат евтанизирани или продадени на търг, какъвто случай е имало във Варна.

„В близките дни ще проведем среща с агенцията по храните в Пловдив, за да обсъдим какво ще бъде бъдещето на питбулите. При всички положения те остават в Зооветеринарния комплекс, защото от БАБХ нямат условия да поемат толкова животни”, каза Божев. Очаква се на предстоящата среща той да предложи на директора на БАБХ в Пловдив д-р Камен Янков кучетата да бъдат чипирани, кастрирани и да бъдат предложени на подходящи кандидати за осиновяване. От неправителствени организации предлагат да се включат с помощ в изхранването на животните, докато не бъде изяснена тяхната съдба. Потърсен за коментар от Агенция "Монитор" д-р Янков уточни, че не е запознат със съдебното решение и ще изчака да бъде официално уведомен.

В производствено хале на Иван и Константин Иванови на 29 октомври 2016 г. полицаите откриха окървавена арена с размери 2,5 на 2 метра с височина на оградата й около 60-70 см., направена от дъски. Отстрани имало натрупани мебели – столове, имало прожектори, насочени към арената. Като иззели джиесемите на бащата и сина, вътре имало клипове с биещи се кучета. В едно от помещенията имало лекарства, хранителни добавки, като хранителните добавки били за хора, а лекарствата – кучешки. Имало и уред за тренировка – като пътека за тичане, направена от подръчни материали.

Залозите започвали от около 1000-2000 лева и достигали до 5000-6000 лева в зависимост от това дали кучето на арената е „шампион”. Преди години боевете между питбулите били в импровизиран за арена външен басейн в имота. Тъй като обаче квиченето и предсмъртните стенания на кучетата се чували наоколо, собствениците били предупредени да приберат боевете вътре в халето. Преди около 4 години срещу ставащото била пусната жалба, след което боевете били преместени вътре в промишленото хале.

Там била изградена масивната арена с дървени рамки. Имало кучета, гледани и участвали в кучешки боеве в други градове в България и в Сърбия, каза още полицаят. Константин обяснил на полицаите, че с другите собственици на питове се разбирали помежду си по телефоните, били затворен кръг. За зрителите на битките имало входна такса. Зрителите били външни хора без кучета. Парите се давали кеш и на място, а който спечелел, взимал всичко. По-късно Иванови отрекли да са гледали питбулите за боеве и казвали, че харесват породата и ги подарявали на приятели.