„Достигната е „червената линия”. А тя е застрашеното върховенство на правото, неделима част от което е независимостта на българската прокуратура, като неделима част от българската съдебна власт". Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред 700 прокурори и следователи, цитиран от Нова тв. В момента се провежда Национално съвещание на Прокуратурата в резиденция „Бояна".

„Прокуратурата не може и няма да спре да работи. Цената са атаки и обиди - цена, която плащат и нашите семейства”, коментира още главният прокурор.

„Сега ще ви кажа защо ние сме „мафия". „Мафия" сме, защото внесохме светлина в тъмнината, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти – така, както беше десетилетия наред. Защото намалихме кражбите и грабежите за първите 5 месеца на тази година с над 20%. Защото спряхме телефонните измами. Защото замразихме над 3 млрд. лв. Защото спряхме процеса на превръщане на България в бунище. Арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящи ги служители от най-високи нива на правоохранителната система. За пръв път от 89 г. насам повдигнахме обвинения на действащ министър и заместник-министър. В съда бяха внесени дела и извън България се укриват хора, които смятат, че за тях законът не важи. Всичко това е причината да сме лоши за лошите. Всичко това означава, че си вършим добре работата”, заяви Гешев.

„При описаното от мен са нормални политическите атаки и опитите да бъде унищожена българската прокуратура под прикритието на борба за демокрация. Пътят към ада винаги е постлан с добри намерения”, заяви обвинител номер 1.

„Ние прокурорите, следователите и съдебните служители вървим бавно, но никога назад”, обърна се Гешев към присъстващите.

На Националното си съвещание прокурорите обсъждат независимостта си. Това става след декларацията на тяхната колегия във Висшия съдебен съвет. В нея се казва, че върху магистратите е оказван политически натиск и се правят опити за посегателство върху независимостта и доброто им име. Твърди се също, че се нарушават върховенството на закона и принципът за разделение на властите.

Освен следователи и прокурори, гости на съвещанието са и членове на Висшия съдебен съвет народни представители, депутати, министрите на правосъдието и на вътрешните работи Данаил Кирилов и Христо Терзийски, бившият главен прокурор Никола Филчев и др.