Готвят нов вариант за матурите, вижте какъв е

img

Не повече от 10 ученици в стая да държат изпитите след VII и XII клас, а не както досега между 13 и 15. Вероятно това ще е една от промените, които ще бъдат разписани в указанията за провеждане на Националното външно оценяване (НВО) и Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) тази година, пише Труд бг. Около това предложение са се обединили всички страни – родители, учители и образователното министерство, съобщи Диян Стаматов, директор на 119. СОУ в София и бивш зам.-министър на образованието. Утре се очаква да бъдат съобщени новите дати за изпитите, а във вторник – какъв материал конкретно по дисциплини ще влезе в НВО и ДЗИ, посочи по БНР ресорният министър Красимир Вълчев. По думите му зрелостниците ще се явяват в първата седмица на юни, а седмокласниците – през третата седмица. Това е между 12-14 дни по-късно от първоначално обявения график. Материалът от последните 2 месеца няма да се включва, но ще има такъв, преподаден по време на дистанционното обучение, допълни Вълчев. “Разпределението на материала трябва да бъде изключително прагматично, да не бъде толкова обвързвано с програмата – учили сме го това или не. По-скоро да се види цялостната грамотност на ученика по български, цялостната математическа негова висота”, обясни Диян Стаматов. По думите му се очаква до 2 седмици да се изяснят детайлите по организацията.

Има вариант при ДЗИ този път зрелостниците да се явяват в собственото си училище. Предложения и решения Нужни са повече квестори и резерви Според настоящите правила, седмокласниците държат изпит в своето си училище. Логиката на НВО е да ги квесторират учители, които не са от самото училище. Сегашната ситуация обаче действа малко притеснително, обясни Диян Стаматов. Затова в тази посока министерството трябва да вземе решение остава ли досегашният вариант или се променя нещо, така че учителите да са квестори в тяхното училище.

“За мен е по-благоприятно да се съхрани сегашният вариант, въпреки рисковете, които крие неизвестността дали всички квестори ще дойдат”, каза директорът на 119. СОУ. Затова би следвало и резервът от 3-4 учители квестори тази година да бъде увеличен с поне 1/3, колкото повече ще бъдат и стаите, ако бъде разпоредено до 10 деца да се явяват в една стая.


Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?