Днешният 16-и септември ще остане в историята на най-новия Медицински факултет в страната, тъй като първите му възпитаници получиха студентските си книжки. Първият учебен ден беше открит от ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” проф. Магдалена Миткова, деканът доц. Цветан Велинов. На церемонията присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, заместникът му д-р Лорис Мануелян, депутатите Димитър Бойчев, Диана Саватева и Ася Пеева.


„Вие сте първите от първи студенти, които пишете историята на здравното образование в град Бургас. В нашия регион в момента се чувства огромен недостиг на лекари, медицински сестри и други специалисти в сферата на здравеопазването. Надявам се чрез Вас, чрез Вашите знания, ние да направим така, че населението в този регион да почувства промяната. Изключително много положителна енергия и заряд е заложен в създаването на Медицинския факултет. Дълги години усилията на много бургазлии бяха съсредоточени в тази посока. Една голяма част от хората, които помагаха, са в тази зала. Искрено им благодаря! Искам специално да благодаря и на всички преподаватели, които избраха този факултет и ще предадат своя професионализъм на нашите студенти”, каза кметът Димитър Николов.

Той заяви, че ще бъде направено всичко възможно студентите да се убедят, че Бургас е добър град за живеене и за продължаване в професионален и семеен план.

„Убеден съм, че когато завършите ще бъдете със амочувтсвие, знания и солиден характер. Община Бургас неотлъчно ще бъде до вас и ще Ви помага”, каза Николов.

Ректорът проф. Миткова каза, че студентите могат да разчитат на подкрепата на всеки преподавател, който ще бъде не само техен учител, но и приятел.

„Медицинската е наука, в която всяка грешка коства живот! Не го забравяйте. На Вас се пада честта да започнете летописа на този факултет”, каза тя.

Припомняме, че уважаваният специалист по микробиология доц. Цветан Велинов е временно изпълняващия длъжността декан на факултета. Какви са неговите очаквания за развитието на медицинските науки в Бургас – очаквайте по-късно.