Искам да се извиня. Отговорен съм за това, което извърших и се чувствам засрамен, че направих това във вашата страна. Това каза пред Районния съд в Несебър 36-годишният шведски турист Кристофер Андерсон, който в събота, 13-ти юли, сътвори истински екшън в морския град, като открадна такси и катастрофира с него. В момента съдът в Несебър гледа мярката му за неотклонение, както вече БургасИНФО съобщи.

Според прокуратурата той няма постоянен адрес в България, настанен е в хотел „Рио Палас“ за периода от 10-ти до 17-ти юли. По данни на Интерпол в Стокхолм той има регистрации за участие в нападение, принуда и незаконно носене на оръжие. Осъждан е за наркотици, незаконно оръжие и контрабанда. От обвинението подчертаха, че шведът има трайни престъпни навици. „Не само е извършил грубо посегателство срещу собствеността на гражданите, а е бил и без книжка и с концентрация на алкохол 1,74 промила. Имало е реална опасност , управлявайки колата по оживените през летния сезон улици, да нарани хора. Извършил е грубо нарушение на обществения ред.“, посочиха от прокуратурата.

Защитата на Кристофер Андерсон подчерта, че действително повдигнатото обвинение е за тежко престъпление, но не е обусловано, че той трябва да търпи последиците от предходни осъждания. Кристофер бил в държава, която посещава за първи път и нямало как да намери начин да се укрие, за да осуети действията по наказателното производство. Според адвоката действията му са били провокирани от изпития алкохол и това му е пречило да ръководи постъпките си. Нямал ясен спомен какво се е случило на 13-ти юли. След като преминало действието на алкохола, съжалил и изразил готовност да понесе отговорност. „Употребата на алкохол в случая е била свръх възможностите на неговия организъм“, посочи защитата.