Близките на убития на пътя в Приморско преди година велосипедист Евелин Дуков отправят апел за подкрепа за подета от тях инициатива за законодателни промени, които да определят по-тежки наказания за пияните или дрогирани шофорите, убиващи пешеходци. Те са организирали подписка, която вече е подкрпена от над 2000 души. Днес приятелите и близките на Евелин са пред Окръжния съд, където започва делото за неговата смърт.

Обвиняем е 59-годишният Владимир Колев, който не се признава за виновен. Той е под домашен арест. Той е изправен на подсъдимата скамейка, за да отговаря затова, че след злоупотреба с алкохол, е убил на пътя 33-годишния Евелин Дуков от Царево, а след това е избягал от мястото на престъплението и се е скрил в почивна база в Приморско. Там го открили полицаите. А тестът с дрегер, отчел 2.70 промила алкохол.

Ето и апелът на близките на загиналия млад мъж, разпространен в социалните мрежи:
Всеки ден пияни шофьори убиват хора,а после се разхождат сред нас. Години наред България е европейска страна с най-много жертви на пътя. За 2017 г.те са 98 на 1 милион души население. Това е почти двойно над средните за Европа стойности от 55души. По разбираеми причини често не обръщаме достатъчно внимание на негативните статистики.

”Войната по пътищата” обаче е толкова дълга и така зловеща,че вече не можем да си позволим да отвръщаме поглед. Когато почти всеки има близък или приятел е станал част от тази статистика, тогава статистиката оживява. ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА! За нас - семейството и приятелите на Евелин Дуков, тя тръгва от един особено фрапиращ случай на убийство на пътя!

В Приморско 3-ти декември 2017 г. е светъл и слънчев. Тридесет и тригодишният Евелин решава да свърши задачите за деня - не седнал зад волана, а яхнал велосипеда. Макар видимостта да е отлична, той е екипиран според закона. Правилата трябва да се спазват. На светофара до автогарата в Приморско Евелин е пометен от автомобил, движещ се в насрещното с 94 км/ч,шофиран от тежко пиян мъж. Спирачен път няма.Записи от камера на близката бензиностанция показват как велосипедът изхвърча метри напред ,а шофьорът дори не прави опит да спре. Евелин никога повече не се прибра при семейството си, а пияният убиец избягва от местопрестъплението и се опитва да се укрие. Все пак е открит и задържан. След време излиза на свобода с мярка за неотклонение”подписка”. В следващите 12 месеца почерненото семейството на Евелин чака да започне делото.

България години наред продължава да е в челните места на ЕС по брой убити по пътищата и една от причините за това изтребление е,че българското законодателство няма достатъчно възпиращ ефект. Семейството на Евелин, заедно с експерти и юристи, разработи предложения за законодателни промени.Така искат да постигнат една по-адекватна защита на обществото - чрез завишаване на наказанията, така че те да кореспондират с тежестта на извършените деяния.

Сега действащата разпоредба на чл.343,ал.3,буква”Б”от НК/обн.дв.бр.74/2015г./предвижда: при смърт - лишаване от свобода от три до петнадесет години,а в особено тежки случаи-лишаване от свобода от пет до двадесет години.Желаната промяна цели повишаване на наказанията-при смърт-лишаване от свобода от пет до двадесет години,а в особено тежки случаи-от десет до тридесет години. Онзи, който сяда зад волана пиян или дрогиран е взел решението да шофира в състояние, при което не може нито да се ориентира в обстановката, нито да реагира на условията на пътя. Решението е съзнателно и отговорността за последствията трябва да е със съответната тежест. Промяната в закона ще доведе до по-правдиво обвързване на наказанията с извършваните престъпления. И ще улесни правоприлагащите органи да постановят по-справедливи присъди. Към момента Законът не дава възможност българските съдии да тълкуват шофирането под въздействието на алкохол и/или н