Оставките на тримата министри след трагедията в Своге беше отдушник на натрупано напрежение. Около тази теза застанаха бивши министри в студиото на „Тази сутрин”.

Кристиан Кръстев, бивш служебен министър на транспорта, посочи, че Ивайло Московски и Николай Нанков са били успешни министри, оставката им беше политическо решение.

Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието, коментира, че Валентин Радев е трябвало по други поводи да си отиде. „За Московски след личната трагедия в семейството му беше въпрос на време. А Николай Нанков го отнесе в цялата ситуация. В крайна сметка това е ресорното министерство.” Той добави, че ако оставката е била морален акт, то е трябвало да напуснат още в първия ден на трагедията.

Според министрите беше тествано общественото мнение дали могат да бъдат подадени и приети част от оставките, но се е видяло, че няма как да стане.

„Създаде се мнението, че едва ли не половината държава защитава Николай Нанков. Но се търсеше отдушник – имаше проблеми в различни области и най-лесният отдушник е този. Само смяната на Бойко Борисов може да реално повлияе в ГЕРБ. Другите са като Вапцаров: „акво значи тук някаква си личност”, заяви Емануил Йорданов - бивш министър на вътрешните работи.

Според него един от тежките проблеми на ГЕРБ е, че това е партия, която не изгражда политици -слагайки главен секретар за министър значи, че нямаш политик, който да оглави министерството.

Според Кръстев Александър Манолев има нужния капацитет да е успешен министър, но много е важно с какъв екип ще работи.

Найденов добави, че новият регионален министър има опит и е удачен избор на това ведомство да се сложи човек от Северозапада.

Източник: bTV