"Последният технически преглед на автобуса е направен е на 5 февруари тази година. Според наредбата той подлези на технически преглед на всеки шест месеца. Следователно такъв е трябвало да бъде направен на 5 август. Такъв обаче няма".

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинга след спешната среща на институциите в Министерския съвет, цитиран от Нова тв.

"В конкретния случай превозвачът е действал, без да уведоми „Автомобилна администрация” за курса на случаен превоз. Изготвена е съдебно-медицинска експертиза за състоянието на шофьора. До момента той има две наказателни постановления за нарушения и седем фиша. Два от тях са за управление на МПС без колани, за неправилно паркиране и прочие. Няма санкции за шофиране след употреба на алкохол", уточни Цацаров.

Незабавно след катастрофата са взети нужните проби и е установено, че той не е управлявал автобуса в нетрезво състояние. Не е взимал и наркотични вещества.

"С мое постановление от понеделник разследването се възлага на Националната следствена служба. Целта е да се осигури необходимия екип от следователи", каза главният прокурор.

Изготвена е първоначалната експертиза за скоростта на автобуса. В момента на катастрофата той се е движел със скорост 53 км/ч. Ограничението в този участък е 40 км/ч. Прокуратурата ще прецени дали да бъде повдигнато обвинение на шофьора на автобуса. Разследват се неговите действия по време на инцидента.

„Въпросното ограничение от 40 км/ч е било поставено в резултат на констатираните нарушения на асфалтовата покривка и в резултат на това, че АПИ е предприела, след приемането на пътя в отлично състояние, действия, свързани с изисквания към изпълнителя да осъществи необходимия ремонт в рамките на гаранционния срок. Предстои изискване на цялата документация”, уточни Сотир Цацаров.

Превозвачът ще бъде разследван за това, че не е уведомена „Автомобилна администрация” за случайния превоз. С експертизи ще се провери техническото състояние на автобуса. Друга насока на разследване е състоянието на пътя.