Да сложим винетки на входа на Бургас! Столичани в повече ни подлудиха!

img

"Такса на входа на София за автомобилите от провинцията поискаха през април столични бизнесмени.

Идеята им бе да се въведе винетка за колите, които не са със софийска регистрация, а мотивите, че така щял да се реши проблемът с трафика в столицата, а парите да се вложат в ремонт на улиците. Когато прочетохме това бяхме много възмутени, но явно в идеята има резон и сега мислим, че всички коли със софийска регистрация трябва да си купят винетки за морето. Колкото по-скъпи, толкова по-добре. Ако ще се делим на столица и провинция, то нека да е така!" - пише 45-годишната счетоводителка от Бургас Катя Проданова до БургасИНФО.

"На мен ми омръзна през лятото да живея в лудница и безкрайни задръствания! Писна ми от нахакани семейства с лъскави коли, втора употреба, добре тунинговани и с нагли шофьори. Столичани се познават навсякъде, няма нужда да гледаш номера на колата. Натискат клаксони навсякъде, правят луди маневри, за да минат една броня напред в задръстването, карат на една боя разстояние, псуват другите пред децата си и се движат из града, сякаш им е бащиния!

Можеш да ги познаеш и в хипермаркетите. Няма други, които натоварват децата си с кални сандали и маратонки в количките, без да им пука, че после някой ще сложи хляба си в тази количка. Дечицата са 5 - 8 годишни и съвсем спокойно могат да вървят на собствен ход! Няма други, които ровят по щандовете като в гардероба си, за да се сдобият с най-доброто парче шунка или сирене и да оставят след себе си пълен хаос. Няма други, чиито хлапета дърпат кутии със сладки и ги събарят на земята, а родителите им изобщо не се навеждат да вдигнат събореното.

Ние нямаме навика да се провикваме през целия магазин "Иванеееееее, луканка взе ли?", но те имат. И понеже ходят на тумби, по две-три семейства, настъпва пълна олелия. И ние, "аборигените" ги чакаме да отминат, за да си купим нещо. Но нахлуват нови и нови.

Столичаните се познават и по музиката. Радиото им е надуто до дупка и все едно по улиците се движат подвижни дискотеки. Като паркират пред блока, в който или са на квартира, или на главата на далечни роднини се чува шум като при циганска сватба. Маанетата се леят от радиото, а на техния фон се чуват крясъци. Компанията е вилняла някъде до полунощ и дълго и напоително се сбогува поне 15 минути, викайки с цяло гърло. Други пък продължават и в квартирата и надуват музиката, пеейки на балкона. Почиват си хората. Какво им пука, че другите спят?

И на плажа ще ги познаете. Майките си чатят по телефона, бащите играят карти, рожбите тичат около хавлиите на хората, засипват ги с пясък и сладолед, хвърлят се в морето, пръскат наоколо като "Бай Ганьо в банята", а при други семейства ехтят викове - "Моникааааааааа! Алекс, Ан-Мари! Дейвид, ела веднага тука, че ще ти пукна тиквата от бой" . Край тях може да се "плажува" само с тапи на ушите, или със солидна доза валериан.

Ако седнеш да хапнеш в заведение край плажа, те пак са там. През три маси можеш да разбереш, че Кити не я пуснали в отпуск, че чушките на мама вървяли добре, че новата колежка била мацка без вкус и бутала на всеки, че конкуренцията взела сервиза на брадчеда и прочие и прочие. В същото време оставени на самотек деца се гонят из заведението, блъскат се в масите, разливат ти таратора, а някои безцеремонно бъркат в чинията ти с пържени картофи, налапват няколко и продължават да тичат, хвърляйки мазни салфетки по земята.

Нощем пък плажът е пълен със спринцовки, презервативи и всякакви столични битници, които си карат "яко на море".

Спокойствие няма никъде. Ни денем, ни нощем, ни на плажа, ни в магазините, ни по улиците.

И ако някой каже, че туристите идват и оставят пари в общинския ни бюджет, жестоко се лъже. Хипермаркетие и МОЛ-овете си носят печалбата в чужбина. На повечето магазини централите са в София. Хотелите в голяма част на политици и софийски бизнесмени. Доста от плажовете също са взети под аренда от тях. Едни пари отиват при едни и същи хора, само че просто минават през нас.

А едни туристи със самочувствие до небето ни подлудяват месеци наред.

Затова съм за такса "море", която ще остане в общинския бюджет. И ще се използва потрошените улици и пътни знаци след нашествието на софиянци! За изпотъпканите градинки, смачканите цветя, счупените пейки и изпокъсаните ни нерви.

Най-добрият град за живеене сме и искаме да останем такъв.

И молим пришълците да не се държат като селяндури! Да не куфеят и вият на наш гръб.

Ако и в София са такива, жалко за България!

Ако само тук се държат така, пак жалко!"

16 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

16 Коментара

 •  
  dragonfly
  2019-01-01 22:39:35

  Не ходя на море в България от години, но не бих имал проблем да платя за неколкодневна винетка, ако замяна всичката сган , която се домъкна в София също си плаща, но целогодишно, защото са тук постоянно. Също - като гледам колко бургаски коли се движат по града ни и хората се държат също по описания начин, излиза, че не е въпрос на произход, а на манталитет , и кой знае защо се свързва с бургаските батки. Колкото до морето, хм, за тези пари и да ми платите винетката вие, не бих дошъл, освен ако не искам да отслабна скоростно с рядко щастие, или да се самоубия с хранително натравяне.

 •  
  Бургазлия
  2018-08-11 12:24:43

  селяните мръсни от София марш от Бургас , помияри

 •  
  софиянски
  2018-08-08 14:24:55

  Как може да си толкова проста "уфсъ" и така да се изсереш?

 •  
  Darsy
  2018-08-02 10:11:28

  Статията е много вярна, но не са само софиянци. Цялата област се събира през лятато в Бургас, Перник, Благоевград Гоце Делчев и от къде ли още не. Нямам нищо против хората да почиват на море, както ние ходим на планина, но разликите във възпитанието са огромни.Мутренското "възпитание" е приоритет Навсякъде по света има невъзпитани хора, но в малка България са мноооого. Искам да подчертая, че бургазлии имаме само 3 месеца лято и имаме право на почивка, но кой ни пита. Нито на плажа ,нито у дома има спокойствие,а вечер дискотеките се спукват от "тишина'. До кога не зная, до веки май!

 •  
  Ели
  2018-07-31 19:34:32

  Някога София беше 350000 жители. В квартала всички се познавахме. Поздравявахме се на улицата или в магазина... След това стана страшно. Придойдоха. Отвсякъде. Всякакви. С различен манталитет. Вече не знаехме кой кой е. Блоковете никнейма като гъби на местното на къщите... Днес децата и внуците на "пришълците" отиват през лятото "на ваканция" по родните си места, носейки отличителния белег от анонимността на големия град, в който пренесоха манталитета си и откраднаха, налагайки своята субкултура... И когато те се върнат " у дома", пренасяйки там себе си, подправени с калташка арогантност, принудени критерии за коректност, придобити в гетата на София, в които техните родители са се преселили "като софиянци - на всяка цена", с компромис за кариера, начин на живот и липса на корени, изведнъж тези "софиянци" стават неудобни, нежелани, неприятни, невъзпитани, непоносими, недружелюбени .... А питате ли ни НАС как ги търпим - вече трето поколение? Дойдоха от нищото! Сравними са с нищото! Но всеки един от тях е "голяма работа" и "софиянец"!!!

 •  
  турист от София
  2018-07-31 14:09:56

  Само да кажа, че "граждани" има от всеки град. При вас /на морето - Бургас, Варна и ..../ задръстванията, причинени от нас - туристите, са има няма 2-3 месеца в годината. През останалата част в София е ИСТИНСКИ АД. Вчера се върнах от морето, и да кажа че всяко едно боклуче си го прибирам до най-близката кофа. И още нещо - защо мислите, че всяка кола която е със софийска регистрация е управлявана от софиянец???

 •  
  Евтимова
  2018-07-31 09:42:51

  До манталитета е. Това са онзи вид столичани, които никъде не ги понасят. И които нямат пари да отседнат в курортите, а се тикат на аванта при приятели и квартири. Заради тях цените на плодовете в Бургас са вдигнати до небето. А ние обикновените бургазлии нищо не печелим, само губим от курортния сезон.

 •  
  Нина
  2018-07-30 18:28:58

  Много точно казано! Много добре написано! Кой е Вал да определя какво мислим ние, бургазлии? Трол или пишман столичанин? Мога да добавя, че на плажа пушат, хвърлят фасовете в пясъка, Кочаните от царевица също ги заравят в пясъка, а чашите за кафе се търкалят край хавлиите им . Селения до шия! Какво печели градът, освен боклуците им? Иначе искаха да слагат такса на колите от провинцията! А те откъде са всъщност?

 •  
  Гларус
  2018-07-30 11:58:26

  Глупав е Вал.Сттията е много точна.Какво ни толи нас ,че имало ,,туристи”.Стана по добър живота ли на бургазлии.????Наппротив една лудница от която пропищяха и испанците.Само някои се облжват от всичко това..Коментара е много Точен.

 •  
  Антон
  2018-07-30 11:52:15

  Голяма и тъжна истина..

 •  
  Камен
  2018-07-30 10:37:54

  Всичко е точно така. Единственото неточно е, че това не са софиянци, а пришълци в София, които си мислят, че са софиянци. В действителност са най-обикновени хорица от селата.

 •  
  Хах
  2018-07-30 08:56:47

  От прост човек каква статия да очакваш...

 •  
  Пейчо
  2018-07-30 01:17:30

  Уууууникална статия! И много вярна!!!

 •  
  7887
  2018-07-30 01:13:27

  Мечтая си някой пиян руски капитан на танкер да разбие кораба в залива,да осере всичко с мазут,че да си изкарам едно спокойно лято на басейна на вилата най-после. хахаха

 •  
  мал
  2018-07-30 00:42:24

  ало вал умния -много точно написана статия

 •  
  Вал
  2018-07-30 00:24:29

  Глупава, много глупава статия!

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?