Разнообразна художествена литература получи като дарение затворническото общежитие в с. Дебелт. За липсата на достатъчно книги лицата, излежаващи присъди в средецкото село, са информирали заместник областния управител Владимир Крумов. Лишените от свобода са част от екипите, които Областна администрация сформира за почистване на речните корита в областта.

Книгите, които вече са на разположение в общежитието в Дебелт идват от училище „Св. Св. Кирил и Методий“ - гр. Карнобат, където има богата библиотека с много повтарящи се екземпляри, такива, които не са част от задължителната и препоръчителна литература на учениците и няма възможност да бъдат съхранявани. Сред тях има и учебни помагала, излезли от актуалната образователна програма, но информацията в тях може да се ползва. До момента книгите и пособията са били складирани в приземните етажи на училищната сграда, където условията не са подходящи. Тези факти стигат до Крумов, а от там и до инициативата за дарение на литературата.

„Когато ми споделиха, че имат нужда от книги, приех молбата им много лично. Често хората се обръщат към мен с различни искания, но до момента никой не беше отправял апел именно за повече книги. Скоро след това стана ясна и ситуацията на училището в града, където живея - оттам пък са загрижени, че няма как да съхранят добре голямото количество литература. За книгите казват, че лекуват и могат да променят живота на хора, надявам се да имат своя положителен ефект и върху хората в затворническото общежитие“ - коментира зам. областният управител Владимир Крумов.