„Искам да бъда сигурна, че повече няма да четем черни статистики. И нашите близки да загиват по този безсмислен начин. Искам да бъда сигурна, че когато се отделят от бюджета на държавата 500 000 лева, милион, два, три, пет- те ще отидат, за това българските граждани да живеят на сигурно място по достоен начин. Не искам, господин министър, хората в нашата България, да идват при нас в института и да се молят да им помогнем за един подлез, за един надлез или светофар, за които не могат да се намерят 20 или 30 000 лева“ – С тези думи Дияна Русинова, експерт от Института за пътна безопасност разплака днес в Бургас към МВР-министъра Валентин Радев. Русинова е майка на две деца. $Искам да оставя нещо на тези деца. Искам тези деца да живеят в тази държава и когато излизат на улицата аз искам да съм сигурна, че те ще се върнат у дома“, каза тя.

„Искам да живея в една достойна България. Искам да ви кажа, господин министър, експертно и най-чистосърдечно, че този закон, който вие предлагате не става. Трябва спрем да го обсъждаме веднага и да спрем с тази партийност. Тук няма място за партийност“, заяви в емоционалното си слово Русинова. И допълни: Утре няма да има граждани в тази държава, защото загиваме като мухи по пътищата. Всеки от нас тук е засегнат от тази война. И всеки от нас е загубил по нещо, дори частица от себе си по един ненужен начин. И докато всички ние спорим и се караме, и се гоним от залите, няма да постигнем нищичко“. Русинова подчерта, че в новия закон за движение по пътищата има сериозни пропуски. И обяви, че обсъжданията по него трябва да бъдат прекратени незабавно. Тя настоя още за нова широка дискусия, в която ясно да бъде „чута думата на неправителствения сектор“.

„Ще говорим колкото пъти поискате от нас. С една цел – да спасим поне един човешки живот. Защото всеки един спасен човешки живот е победа. Съжалявам, че съм толкова емоционална, господин министър. Много дълго мислех какво точно да кажа… Но искрено вярвам, че всеки един от нас може да промени нещо. Можем да спасим поне един“, подчерта Дияна Русинова.

Тя призова политици и експерти да не пиляят времето си в спорове за това, кой е прав и кой е крив и да не си позвляват да грозни разпри и скандали. „Моля да простите моята емоционалност, но това наистина много дълбоко ме засяга. Не толкова заради мен, а заради колегите, защото ние сме дошли тук от София. Ще бъде и на обсъждането във Варна. Ще направим всичко необходимо и ще се борим, защото станахме последните опълченци, последната отбранителна линия в тази държава, на която й пука за всички онези, които безсмислено си дадоха животите на улицата, господин министър“, категорична бе тя.

Видимо разстроен от думите на Дияна Русинова, МВР-министърът Валентин Радев заяви: „Тези обществени обсъждания имат една цел – да намалим жертвите по пътищата поне наполовина. Ние се борим за всеки един живот. Това целят и промените, които предлагаме. Целта на тези обществени обсъждания е да разберем и вашето мнение, да направим добри промени, да обмислим добре нещата преди текстовете да влязат за разглеждане. Разбирам вашата емоционалност. Права сте, защото е необходимо истинско действие. Нужно е почти всички министерства да бъдат обединени около този проблем. Нашите експерти, които се занимават с проектозакона са категорични, че разделянето на отговорността – един вид децентрализация, ще имат само позитивно влияние.“