Черна впита фланелка, бръсната глава, слънчеви очила, скъпи маратонки и огромен автомобил, обикновено по-скъп от стандартния за страната. За съжаление не описваме бутафорен персонаж от новото видео на Сузанита, ами събирателният образ на модерната „пътна мутра“.

Агресивната физиономия на този наперен типаж най-често се оказва в основата на така зачестилите шофьорски „инциденти“, които изкарват от равновесие тръгналите на път, особено по празници.

Неговата стихия са засичанията, страстта му е високата скорост, никога не използва мигачи, мрази всички „охльови“ и ако някой му се пречка в най-лявата лента, е „винаги готов“ да нанесе побой. Способен е да счерни живота на хиляди души по магистрали, основни пътища и селски друмове.

Дотук нищо ново – свикнали сме на арогантното поведение на псевдо-гъзари с комплекси.

Но все пак ни остава трудно да преглътнем очевидният факт, че обикновено такива вредни индивиди накрая се оказват или защитавани от МВР, заради връзките си (да кажем татенце - шеф в полицията), или са оставяни да безчинстват безконтролно, след като осигурят съответната сума на съответното място (сума, която за вас, редовия работещ, би била сериозно предизвикателство).

„Поредният случай на агресия на пътя“ от неделя отново носи почерка на младеж, за който запознати във Facebook твърдят, че е син на бивш шеф на полицията в Правец. В онлайн пространството го разпознават като типична „пътна мутра“: ходи на фитнес, обича да се „черпи“ с „прашец“, а от безчинствата му са пропищели всички.

Именно този герой, посочен онлайн като Ясен Сираков, участва в споделено видео в социалната мрежа, което предизвика вълна от реакции онлайн.

Да повторим: онлайн реакции. И тревожна пасивност на живо.

Сред реагиралите е Мария Йотова. Тя твърди, че след като е засичал и изпреварвал всички по улица „Магистрална“ в града, въпросният шофьор е получил забележка единствено от британски гражданин с мотор. На светофара двамата са влезли в словесен конфликт, след което мъжът в черно е нападнал доста по-възрастния британец, съборил го е на земята и го ритал.

Ритането не се вижда във видеото, но Мария твърди, че десетки шофьори наоколо са свидетели на случилото се – и досега никой не е отрекъл публично нейната версия. Никой не отрича и, че нито един шофьор не се е намесил в защита на британския гражданин.

Ако това е, което се е случило действително, въпреки липсата на останалата част от записа, трябва да зададем два логични въпроса:

Защо британецът, който при това не е и толкова млад, е единственият, който се е осмелил да протестира срещу очевидно наглото поведение на момчето в черно?

Защо никой от останалите шофьори не се е намесил в защита на моториста?

Към цялата случка се добавят и няколко странни акцента.

Първият е, че до тази сутрин британецът, за който се твърди, че живее в село наблизо, не беше подал жалба срещу нападателя. От страх ли? Или от опасения, че полицията няма да си свърши работата?

А през това време под поста на Мария във Facebook се развихри торнадо от „смели българи“, призоваващи за саморазправа. Много от коментиращите се пъчат в гърдите, че ако са били на мястото на моториста, са щели да се справят много по-добре... Пълен смях, разбира се, като всички сме наясно, че тази „смелост“ е просто пародия на безсилие.

Нека си го кажем в прав текст: в конкретния случай средният българин изобщо не излиза смел. За разлика от британеца, който явно е такъв: доста възхитително е да се опълчиш на някой с голяма кола в непозната страна, за която си наясно, че е доста корумпирана.

Докато на нас... На нас самочувствието ни системно и брутално е мачкано в продължение на 30-годишния мутренски диктат. Българите се страхуваме от черни дрехи и лъскави коли с черни стъкла. Страх ни е, че могат да ни пребият и да се окажат накрая невинни. Знаем, че над нас се издевателства на пътя от страна на екземпляри като посочения. И не се чувстваме достатъчно силни да се противопоставим.

Слава Богу, не е нужно всички да имаме британско гражданство, за да сме смели – и сред нас има изключения. И сред нас все още има хора, които не искат да се примирят с мутренската държава.

Скандалът с „инцидента“ продължи с нападки срещу Мирчев в жълтите медии (той щял да бие мутрите и те се уплашили от него!), както и с оправдания от страна на МВР, че не били получили обаждане на 112 (Иво Мирчев показва и запис от разговора със 112!)

Нека всеки сам си прави изводите.

Големият извод вече е направен – държавата умишлено сътрудничи на мутрите с цел да ни вгорчи допълнително живота.

Еми, нека си мълчим. Един ден подобен „инцидент“ ще ни се случи и на нас. И дано тогава имаме късмет наблизо да има поне някой, който да снима и да сложи записа във Facebook.../woman.bg