Г-н съдия, аз може да не съм читав човек, но не съм вземал пари от там. В този ден съм бил на пицария с приятелката ми. Тя не е криминално проявена, грам не е влизала в полицията. Срамотиите, които ги обрахме.... Никога не съм говорил така пред съдия. Мълчал съм като пукал, защото съм бил виновен, но сега съм невинен. Тази емоционална реч произнесе в съда днес 40-годишният Илиян Керин, обвинен в кражбата на 70 хил. лева от хотел в Бургас. Обирът е станал по Великденските празници. Днес Бургаският съд гледа мярката за неотклонение на Керин.

Откъде да започна? Миналият петък 15 човека, маскирани полицааи, отишли в дома на бившата ми жена. Намериха ме на. Оттам „Лягай“, „Ставай“, „Пак лягай“. Това не го коментирам. Задържат ме с още 2 момчета. След 24 часа ме пуснаха. После получих призовка. Отидох без адвокат. Това нещо ми очерня живота. Доколкото знам някакъв мой ДНК профил са намерили. Аз съм ходил там на 5-ти април. Отидох при мой приятел, който има апартамент в същата кооперация, в която е хотела. Аз познавам момичето, което работи на бара. Почнахме да си говорим за хотели, нормален човек съм и аз ходя по хотели. Момичето ме разведе из хотела да видя конферентната зала. И тръгнах.“, разказа Керин.

Според прокуратурата има разпити на свидетели, ДНК-експертизи, които сочат, че той е извършител на престъплението, в което съм обвинен. Според обивинението той е действал при условията на опасен рецидив. 2015-та година е бил в затвора.

Не съм съгласна, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението. Нито един не свидетелства, че Керин би могъл да участва. Има алиби. През това време той е бил с приятелката си. Твърди се, че в касетата е имало 72 хил. лева, долари и евро, но не знаем какво всъщност е имало вътре и каква сума.“, каза адвокатката.

Съдът реши да остави Илиян Керин в ареста.