Човекът, ранил с бомбичка полицайка на мача между „Левски” и ЦСКА, трябва да бъде заловен, това е въпрос на професионална чест. С тези думи се обърна към полицията ген. Васил Василев, председател на комисия „Етика и феърплей” в БФС в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Трябва да изровят земята този да бъде хванат”, категоричен беше той.

„Този балкански синдром трябва да се премахне, ще бъде бавно и мъчително, но трябва да се премахне, защото той носи много омраза”, допълни ген. Василев.

По думите му обикновено ултрасите си избират за враг полицията и действат срещу нея.

„Искат да изразят нещо, те не знаят какво. Като дойдат на стадиона, хвърлят 20-30 бомбички, запалят 20-30 артилерийски военни димки и целият стадион стане в дим, с какво помагат на този отбор долу да не загуби или да спечели мача – с нищо”, подчерта ген. Василев.

„Не трябва да се допуска т. нар. хореография на стадиона – със знамена, свирки и викове – да, но с бомби и димки – не. Пиротехническите средства трябва да бъдат забранени за вкарване в стадионите и да бъдат криминализирани като престъпление”, категоричен беше той.

„Когато съдът осъди някой да не влиза на стадиона 1-2 години, контрол за това няма и той пак си ходи на мачовете, особено в провинцията”, отбеляза ген. Василев.

Според него стадионите трябва да са пригодени така, че като отидеш, да знаеш къде е точно твоето място и да седнеш само на това място, за да могат камерите да те следят.

„Трябва да се води сериозна борба, от това хулиганство, от тези действия ще мрат хора”, подчерта още шефът на комисия „Етика и феърплей” в БФС.

Източник: bTV