След близо денонощие издирване няма и следа от двамата избягали от Централния софийски затвор. Бягството предизвика и политическа буря, разказва Нова тв.

Бегълците още не са намерени, но са задържани техни близки. Сред арестуваните е и синът на Владимир Пелов – 20-годишен младеж. Задържани са и хора от неговото обкръжение.

Единствената, която се е опитала да спре затворниците, когато тръгнали да бягат, е хигиенистката в затвора Христина Александрова. Тя ги вижда пред затвора. Твърди, че бегълците са стреляли по постовия и тя се е опитвала да предотврати това.

Мъжете са били въоръжени до зъби, с нож и пистолет, насочен срещу надзирателите. Изчезват за 15 секунди като на филм, през парадния вход. Действието се развива пред очите на съкилийниците им. Успяват да неутрализират трима надзиратели.

„Отвориха си вратата. Заплашиха с пистолет този, който е на втори пост. Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи! И го видях Пелов как тичаше, вече на бариерата, и му правеше на Ради с ръка знак по-бързо да минава. И просто им виждах гърбовете. И излетя дежурният офицер с още 7-8 човека, но то всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо”, разказа затворник, свидетел на бягството.

„Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях”, разказа пред NOVA хигиенистката Христина Александрова.

Бягството е добре планирано. Радослав Колев работил в кухнята. Предполага се, че оттам се е сдобил с нож. А Владимир си държал оръжието в килията. Колко по-рано е внесено и от кого - все още няма отговор.

„Това оръжие се вкарва само чрез човек. Този хубав пистолет, който го видяхте, той си е боен, не е някаква играчка. Този човек е от персонала”, твърди затворникът, станал свидетел на бягството. „Има хора, на които им се прави фиктивен тараш”.

„Хората да бъдат внимателни. При най-малкото съмнение за съвпадение на лица, да сигнализират веднага полицията. Да избягват всякакъв контакт”, предупреди Младен Маринов, главен секретар на МВР.