Измененията на наредбата, която засяга дребния и среден бизнес в Бургас, днес предизвика бурни страсти в залата на ОбС, придружени с трима изгонени, освирквания и овации.

Според търговците Общинският съвет е скрил техните предложения за промяна в Наредбата за изменение на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности, които са входирали два пъти и вместо това са приели незаконни текстове, които ще паднат в съда. Те обвиниха Комисията, която ще разпределя обектите, в политизиране, защото в нея членовете на общинска администрация ще бъдат заместени с общински съветници. Стигна се и до по-тежки изказвания, като зам.-председателят на Сдружението за защита на малкия и средния бизнес Веселин Стоянов обвини председателя на ОбС Костантин Луков, че зет му ще получава по-лесно преместваеми обекти и промените обслужват лични интереси. Самият Луков отвърна, че който твърди подобно нещо, трябва да предостави документи, няма зет и никой в семейството му не се занимава с търговска дейност.

Днес дребните и средни търговци изпълниха залата, за да предотвратят приемането на промените в Наредбата, предложени от Димитринка Буланова. Това, което обаче се случи, бе че с поправка от Правната комисия в периодите на подаване на заявленията, те все пак бяха приети.

Още януари месец Николай Димитров от Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес поиска правилото първи по време - първи по право, да отпадне от Наредбата при отдаването на обектите.

Търговците искаха още разрешителните да бъдат издавани до три години влючително, както е по закон, защото в момента се получава казус, че някои териториални дирекции дават възможността обект да бъде отдаден само за една година. Търговците искаха и ограничението за размер и обектите от 15 кв.м. да станат 40кв.м., както и да е ясно регламентирано отдавнането на обектите, ако за тях има повече от един кандидат. Те намираха за неправилно и това, че заявления за годишните позиции се подават от 1 до 31 ноември, поради причината, че в този период не са свободни, въпреки че се тълкуват като такива, защото наемите изтичат на първи януари. Предложенията им бяха входирани в Общинския съвет, но така и не минаха за разглеждане през комисиите. Вместо това Димитринка Буланова от ГЕРБ входира докладна за изменения на същестуващата наредба, която нажежи страстите допълнително. В нея тя предлагаше: „Заявленията за издаване на разрешения за поставяне на годишни обекти и прилежащите към тях по чл.2, ал.2, т.2 обекти, на които договорите изтичат към 31.12. на текущата година се подават от 01.11 до 30.11. на предходната година.” По-късно думата предходната година бе заменена с предходния месец. Репликите на Общинските съветници от ГЕРБ и на самата Буланова бяха посрещани с освирквани, а на общинските съветници, които призовават за адекватна промяна, както и на кмета ДИмитър Николов, с овации.

„Дребните и средни търговци трябва да усещат сигурност и да знаят, че никой няма да промени точките, където са обектите им. До скоро зам.-кметът по Бюджет и финанси бе натоварен с техните въпроси, но при мен идваха съветници, които се оплакваха, че сегашната наредба създава трудности. Затова аз се съгласих да се изготви нова, която да гарантира прозрачност. Не мога да се обявя против решението на общинските съветници, които са избрани от бургазлии, но ги призовавам да гласуват по съвест”, заяви кметът Николов.

Отношение по казуса взе и Тошко Иванов от Реформаторския блок.

„За втори път този мандат опит за подмяна на Наредбата за преместваемите обекти предизвиква толкова много вълнения. И двата опита бяха твърде несръчни, защото ОбС не успява да създава трайни нормативни наредби. Проблемът в тази наредба е, че няма ясни критерии за избор, когато има повече от един кандидат за даден обект. На Комисията намерението бе да се създадат ясни критерии, които да удовлетворяват и търговците. Нека не забравяме, че те създават продукт около2,5 млн. лева от приходите в годишния бюджет на Община Бургас. Нека не се подиграваме с труда на хората. Предлагаме промяна на структурата на Комисията по избор на обектите. Без да обиждаме г-жа Буланова, но предложенията й сега звучат като: „Ние сме повече, ще решаваме каквото искаме”. Това е липса на прозрачност. Тези хорица, тези трудещи се, искат предвидимост, нека се постараем да създадем ясни условия и критерии кой печели обектите и да мислим за повишаване на приходите на Община Бургас”, каза Тошко Иванов от Реформаторския блок. Думите му предизвикаха бурни овации.

В крайна сметка докладната бе приета с изменения и с 32 гласа за, 13 против и 4 въздържали се.