Кметове от Бургаска област поискаха от министъра на вътрешните работи Валентин Радев част от средставата, събирани от нарушители по пътищата, да остават по места за закупуване на нови камери. Министър Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов са в Бургас, където проведоха среща с кметове на общини и малки населени места в сградата на ОМВР-Бургас. Част от поставените въпроси са били за битовата престъпност, за камерите за видеонаблюдение, както и за безопасността по време на летния сезон.

„Предложихме една част от средствата, които се събират от камерите за контрол на скоростта на пътя, да остават тук. При нас, осообено през летния сезон, се случват най-много катастрофи с много тежки случаи. Целта е да може с тези средства да купуваме камери за видеонаблюдение и за контрол над скоростта. По този начин една част от парите на нарушителите ще остават тук, на място, и със средствата ще можем да увеличим видеоконтрола за безопасността, особено в черноморските общини, знаете, че преди няколко госдини при нас се случи и терористичен акт. В момента в този фонд има 50 млн. лева, това не са малко средства. Искаме една част да отиват по места.“, каза след срещата кметът на Бургас Димитър Николов.

„Това беше пореден интересен диалог. Въпросите бяха свързани с битовата престъпност, какво сме направили, как да подобрим работата. Говорихме за камерите. Някои от кметовете казаха, че искат повече инспектори. Всички въпроси сме записали, ще ввземем мерки адекватни, на това което чухме. Събрахме цялата информация от областта, надявам се да бъдем полезни. От април месец започваме да мислим за лятото. Знаете, че на интерактивната карта този регио е в доста плътно червено.“, каза министър Радев. Това лято отново, освен наши полицаи, ще бъдат поканени служители на реда от Руммъния, Чехия, Полша.

Министър Радев и главният секретар на МВР Маринов казаха, че са взети всички мерки за безопасността на срещата във Варна и до този момент няма никакви сигнали за нарушения.

Радев посъветва и гражданите да подават сигнали за случаи с насилие срещу животни в областните дирекции на МВР и районните управления. Вече имало обучени кадри, които да работят в тази посока. Нашата работа е да търсим кой е отговорен в случай на престъпление, каза той.