Десетки мъже с маскировъчни дрехи напълниха днес коридорите на Районния съд в Бургас за делото срещу трима обвинени за боя на бензиностанция „ОМВ“, разиграл се по време на шествието на руските рокери „Нощни вълци“ на 30 юни 2016-та година. Подсъдими за хулиганство и причиняване на телесни повреди са Стойчо Г., Светлозар М. и Атанас М.

„Това беше една инсценирана история, тя продължава и в съда. Това са едни хора, които организират нападение срещу мирни граждани на братска нам държава с обща история. Те дойдоха от тяхното незаконно шествие, пристигнаха откъм „Метро“ да нападнат нас на бензиностанция „ОМВ“. Ние трябваше да защитим нашите жени от групата. Първо ни обидиха вербално, като видяха че няма резултат – посегнаха. Срещу украинците яма нищо“, каза Стойчо Гергинчев. Той посочи, че в отсрещната група е бил Иво Дошев, който преди дни беше предупреден от полицията за заплахи, отправени във фейсбук срещу руския патрирарх.

Другият подсъдим Атанас М. също зададе риторичен въпрос защо срещу украинците няма повдигнати обвинения.

Днес в съдебната зала се явиха двама от тримата обвиняеми, липсваха и част от свидетелите. Някои от тях не са били открити на адресите им, други са извън страната. Присъстваше само един свидетел – Красимира Гинева, която тогава е работила в бензиностанцията. Тя посочи, че вече не може да си спомни подробности от инцидента.

Вещото лице посочи, че видеокадрите от боя са снимаи с професионална камера, но разстоянието до обектите е голямо и на най-интересните действия се движи бързо. Не можело да бъде категорично, по снимковия материал, че това са лицата.

Прокуратурата поиска да бъде направен последен опит да призове свидетелите. Делото беше отложено за 13-ти април, когато ще бъде приключено.

Припомняме, че страстите избухнаха на паркинга пред „ОМВ“ на изхода на Бургас, когато по време на похода на „Нощните вълци“ две групи – от една страна украинци, с участието и на българи, а от друга – мъже, облечени предимно с максировъчни дрехи, влязоха в сблъсък. На място дойде полиция, която да потуши страстите.