Вчера ДБГ обяви, че замразява членството си в Реформаторския блок и няма да участва в органите на управление на коалицията, докато няма категоричност от страна на партньорите за искане на незабавна оставка на Бойко Борисов и създаване на анти-ГЕРБ коалиция и на анти-ГЕРБ общности по места. БургасИНФО се свърза със зам.-председателя на СДС Костадин Марков за коментар на процесите в Реформаторския блок.

- Г-н Марков, каква е реакцията на Коалицията, след като ДБГ обяви, че замразява членството си в Реформаторския блок?

В Коалицията тепърва ще се обсъжда казусът със замразяването на членството на ДБГ. В едно колегите от ДБГ са прави, а именно, че се появиха разделителни ивици, само че те не са, заради това какво е нашето отношение към ГЕРБ, а съвсем друго - даже обратното. Разделителната линия се появи, когато обсъждахме вариант за реакция на Блока за Истанбулската конвенция, където те не подкрепиха нашето становище да сме против нея. Затова само СДС излезе с позиция срещу конвенцията. Всъщност тогава ДБГ подкрепиха позицията на ГЕРБ. И сега е абсурдно да казват, че имаме различно отношение. През цялото време ние сме обявили, че сме опозиция, но опозиция на правителството. Никога не сме подкрепяли вариант, да речем, на местно ниво всички кметове на ГЕРБ да ги слагаме под един знаменател. Не навсякъде считаме, че се случват безобразията, за които говорят колегите. Това е другата разделителна ивица.

- При тази ситуация какво ще се случи в групата на Общинските съветници на Реформаторския блок в Общинския съвет на Бургас?

Съветниците ще решат това и най-вече Живко Табаков от ДБГ.

Ако ДБГ поемат по този курс на тотална опозиция на местно и на национално ниво, считам, че той трябва да подаде оставка от всички позиции, които заема и именно като председател на комисия в ОбС. Защото той е избран там с „отвратителните и корупционни гласове” на ГЕРБ, той не е избран там от хората. Хората са го избрали за общински съветник, а за председател на комисия го е сложило мнозинството, включително и техните гласове. Така че считаме, че е напълно нормално да напусне всички позиции, които заема, в качеството си на избран представител на Общинския съвет –в комисия или в дадени сдружения. Мисля, че това е морално.

- Смятате ли, че ставаме свидетели на предсрочно започнала предизоборна кампания?

Не, по-скоро започва фрагментиране във всички сектори на политическото пространство. Това са процеси в сектор-дясно, които ще продължат много месеци. Аз все още не съм убеден, че ДБГ ще напуснат Реформаторския блок, но дори да го направят, с това няма да се изчерпи процесът на преформатиране или обединение на десницата, като лично аз се надявам да е второто.