Църквата не дели хората на бели якички и раирани пижами. Божията обител приема хората, а не ги отхвърля. Пред лицето на Бога всички са равни- Това казва свещеникът на бургаския затвор отец Димо Вълчев в навечерието на откриването на нов параклис зад решетките.
Божията обител е изградена в двора до централния корпус. Построена е изцяло с труда на лишени от свобода. Те са изградили олтара, направили са вътрешната и външната мазилка, настилката на пода, декорирали са с павета и камъни подхода към параклиса. Изографисването пък е поверено на мяйстори.


Параклисът ще носи името „Свети Петър и Павел“. За поддръжката на Светата обител ще се грижи пък лишен от свобода.

Специално за изграждането му Дирекция по вероизповеданията е отпуснала целево 15 000 лева.

Освещаването ще е до края на следващия месец. За събитието в затвора очакват лично митрополит Йоаникий.

Покайват ли се лишените от свобода и търсят ли изкупление за греховете си, разказва отец Димчо Вълчев: „Съжаляват, винаги съжаляват. И дават обещание да не повтарят стореното повече...Не ми вярвате?!“

„Има хора които попадат там за пети, шести път. Може и за седми, и дори за осми път. Но у всеки лишен от свобода, рано или късно проговаря съвестта. И се кае за своите грехове... Всеки човек търси бога по свой начин. А вярата в Бога е нещо интимно за човешката душа. Тя е заложена в генотипа и всеки един я носи в себе си“, споделя той.

Свещеникът призовава за смирение: "Никой не е застрахован да не влезе в това заведение. Даже ние с вас двамата също. Вярвайте ми!.