Инвеститорът в болницата в „Меден рудник” излезе с декларация, в която подробно описва как е станала продажабата на Медицински център III. Публикуваме позицията без редакторска намеса.

„Във връзка с твърдения на общинските съветници от СЕК Константин Бачийски и Георги Дражев по време на пресконфереция на 22 февруари 2018 година заявяваме:

Изнесените факти и информация за продажбата на „Медицински център 3“ в кв. „Меден рудник“ са неверни и подвеждащи гражданите на Бургас. Те насаждат погрешно мнение у обществото за „незаконна сделка“ и „имотна измама“. Нещо повече - сериозно уронват престижа на „Булфарма“ ООД като инвеститор.

Важно е да се отбележи, че в случая става въпрос за общински имот, който е в капитала на общинското търговско дружество „Медицински център 3“. При разпореждане с такъв имот се прилага Закон за приватизация и следприватизационен контрол, относно обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Цитираните от лицата общински наредби не се прилагат, когато имотът е част от капитала на търговско дружество, какъвто е случаят с „Медицински център 3“.

Продажбата на „Медицински център 3 - Бургас“ е извършена след решение на Общинският съвет в Бургас по Протокол 31/26.07.2017 г. с огромно мнозинство.

В подкрепа на твърдението, че тази продажба е изцяло в правомощията на Общинския съвет е и Наредбата за реда, по който Община Бургас участва в учредяването и упражнява правото си на собственост в търговските дружества. С тази Наредба именно се урежда редът за учредяване на търговски дружества и за упражняване на правата на собственост на Общината в тях.

Неоснователно е твърдението, изнесено по време на пресконференцията, че сградата е продадена за 3.1 милиона лева и така е ощетена Община Бургас. Отбелязваме, че в нотариалния акт за покупко-продажба цената на имота е 4 084 096 лева с ДДС. От страна на „Булфарма“ ООД са заплатени и местни данъци и такси в размер на 137 456 лева.

Убедени сме, че зад изнасянето на неверни факти от въпросните общински съветници и заблуждаването на обществото с неистинна информация прозира защита на бизнес интересите на конкурентни фирми в региона. Потвърждение на това са думите на общинския съветник Георги Дражев, че „конкурентни болници също имат желание да участват в един търг и конкурс, защото това болнично заведение е едниственото в „Меден рудник“.

Подчертаваме, че „Булфарма“ ООД е най-големият инвеститор в българското здравеопазване, с над 20 – годишен опит, неколкократно е носител на награда от Националния конкурс „Инвеститор на годината“, притежава сертификат за инвеститор Клас А. С оглед защита на доброто си име „Булфарма“ ООД ще потърси правата си в съда спрямо лицата Константин Бачийски и Георги Дражев.

Заявяваме, че ще следим последващите изяви на двамата общински съветници и всички изнесени от тях некоректни факти – директно или индиректно засягащи доброто име на „Булфарма“, ще бъдат приобщавани към жалбата ни до съда.

Сумите, които „Булфарма“ ООД ще претендира в исковите си молби, ще бъдат дарени на Община Бургас за благотворителност”.