• Г-жо Ананиева, какви тревоги изказаха пред Вас родителите от група „Мики Маус“ и успяха ли да се успокоят след родителската среща тази вечер?

  • Родителите бяха тревожни и шокирани от това, което се е случило. Това е разбираемо. Това, което ние обявихме е това, което сме направили като Община до този момент. Веднага, след като стана известен случая, сигнализирахме Прокуратурата и Агенцията за закрила на детето. Те започват проверки, имаше представители на Второ РУП и всички родители ще бъдат призовани да съдействат на разследващите органи. Поискахме писмено обяснение от директора на детската градина Събка Недева за това, което се е случило. Задължихме я тези писмени обяснения да бъдат съпътствани от писмените обяснения на всички, които се виждат на клипа. Това, което категорично е ясно е, че едната от учителките вече не е на работа, помощник-възпитателката също не е на работа. Другата учителка е в отпуск по болест, така че към нея в момента не могат да бъдат предприети действия по отношение на трудовото й правоотношение, но това ще се случи, след като тя се върне на работното си място. Аз изслушах внимателно обясненията на г-жа Недева и сме категорични, че от понеделник тя няма директор на тази детска градина.

  • Кой ще заеме нейното място?

  • Ще подберем колега, който е с достатъчно опит и отношение към децата, за да може да поеме детската градина, защото тук освен сред родителите, и при учителите има натрупана тревожност и ние сме длъжни да направим всичко, за да се успокои положението сред цялата гилдия. Това, което видяхме, не бива да се случва никъде, но има много наши колеги, които добросъвестно си вършат работата и смятам, че ние трябва да ги подкрепим, за да може да се грижат за децата.

  • Защо в тази детска градина няма видеонаблюдение?

  • Директорката ме увери, че има пълна готовност, събрала е оферти за видеонаблюдение, но по закон се изисква декларация от страна на учителите и родителите и имало учители, които не са подали такава декларация. Бях уверена от нея, че има готовост да се въведе. Това в известна степен помага, макар че и то сигурно не е панацея. Важното е да се отнасяме с респект и уважение към децата, към родителите и да се вършат учителите работата. Но когато има случаи, които са проблемни, видеонаблюдението може да помогне. Така че от Община Бургас продължаваме с неговото изграждане.

  • Съвсем нови учители ли ще поемат групата „Мики Маус“?

  • Не, едната от колежките ще бъде от същата детска градина. Видях от емоционалната реакция на родителите, че те я приемат, одобряват избора. Другата колежка в момента е в отпуск, който ще бъде прекратен, за да може тя да се върне и да поеме децата. Оттук нататък ще се обяви конкурс за нов директор и нов състав.

  • Родителите казаха, че психолог ще работи с децата...

  • Да, още днес говорих с представители на Агенция за закрила на детето, те имат кризисни психолози, които имат опит с такива случаи. Обърнах се към тях и те ме увериха, че няма проблем да предоставят психологическа подкрепа. Важно беше родителите да дадат своето съгласие, защото работата с психолог става, след тяхно съгласие.

  • След всичко, което се случи днес, учителките и директорката дадоха ли Ви някакво смислено обяснение за поведението във видеоклипа?

  • С учителките не съм говорила, а само с директора. Нне знам какво смислено обяснение може да бъде дадено на това, което се е случило. Може би изнервеност, лични проблеми, но това не оправдава проявите на агресия, на груб език и тон. Независимо от това, че всеки може да има лични проблеми, когато си учител не може дори да си помислиш да си позволиш, че тези проблеми биха могли да се отразят на работата.

  • Разбра ли се как е била поставена камерата, с която е направен записът?

  • Не сме търсили такива обяснения. Кому са нужни. Достатъчно красноречив е фактът, че записът го има. Важното е да се реагира навреме. Чрез вас моля всички родители, които имат наблюдения и сигнали – или по мейла, или по телефона да ни ги пращат. Не подминаваме нито един сигнал. Има проблем, който трябва да бъде решен.