- Г-н Германов, Общиският съвет прие с единодушие бюджета на Приморско за 2018-та година, какво да очакват хората?

- Бюджетът не се е променил във времето, осовните акценти са запазени – заложени са средства за социална, култултрна, инфраструктурна област. Има сума от 34 млн. лева, която се предвижда като средства от европейски фондове. Тя касае пречиствателната станция и други инфраструктурни обекти. Отделно в бюджета, който е около 20 млн. лева, има предвидени средства за капиталовата програма.

- Кои са основните обекти, предвидени за ремонт през тази година?

- Работим по улица „Иглика“, която е връзката към „Перла“, това е основна улица, продължаваме инвестициите. Тази година очаквам да приключим с нея - както с подземна, така и с надземна инфраструктура. Отделно ще има и други улици в Приморско и Китен. С ремонта на тази улица не създаваме повече паркоместа, но я разширяваме там, където е основният трафик на автобусите. Нямаме условия за въвеждане на Синя зона. Това не е добър вариант за нас.

- Каква ще бъде социалната роля на Общината през 2018-та?

- Социалната политика се запазва. Мога и смея да твърдя, че община Приморско е една от най-социалните в България.

- При приемането на бюджета нямаше никакъв дебат от страна на опозицията, как си обяснявате това?

- Добре свършена работа предварително. Колегите от Общинския съвет са компетентни и са анализирали детайлите по предоствените навреме параметри, обсъдили сме ги, уточнявали сме ги. Това днес е крайната фаза. Общински съветник, който чака последния момент, за да коментира, политизира въпросът. За мен правилният начин на работа е, когато предваритлно е свършена работата - когато няма политически елемент и Общинският съвет работи в полза на обществото.



- От един месец нямате заместник, предвиждате ли назначаването на нов зам.- кмет?

- В момента няма. Хубаво е да има, но няма. На дневен ред беше бюджетът, той е по-важен и от кмета. Не съм спрял да мисля за много работи.

- Спокоен ли сте за финансовото положение на Приморско?

- Бюджетът е изпълним. Това, което е заложено като параметри, ние си го изпълняваме от години. В частта за собствените приходи ние си го изпълнявме. Това е важното. Това говори за финансова дисциплина. Като съпоставите Приморски преди 5 години...

- Помним как преди години Приморско все беше пред фалит, как е сега?

- Навремето имаше 3,5-4 млн. задължения, но това не означава, че Приморско спря да работи. Вече ги няма, но това не означава, че ние не сме спрели да работим, напротив - и инвестираме. Една Община е стабилна тогава, когато успява да взема своите приходи. На територията на община Приморско има бизнес, който би трябвало да си плаща задълженията. А те, влизайки в Общината, чрез Общинския съвет, се насочват към различните системи. Влизайки в инфраструктура, това възстановява част от средствата на бизнеса. Това е един цикъл, който не съм го измислил аз като вариант.

- Какви цели си поставяте до края на този мандат?

- Най-важото е да запазим финансовата стабилност на Приморско, политиката – социална дейност, култура, спорт, да можем да инвестираме в инфраструктура. Общината е спокойна, ние работим. Когато обявяваме една поръчка, много фирми идват, защото знаят, че плащаме, защото сме коректни, защото сме дисциплинирани. Целите са общината да се развива, както през последните години – ръст на туристи, подобрена инфраструктура, покачване качеството на услугите. Това не е самоцел. Това трябва да става съвместно с бизнеса и жителите на общината. Това търсим, това правим. Това ни е желанието! Бизнесът в голяма част е пасивен. Общинското ръководство не е всичко. Бизнесът е този, който трябва да даде информация, елементите и който съответно - да изисква. За жалост, понякога бизнесът е пасивен. Казвам го с цялото си уважение, защото това е гръбнакът, на който една община се гради. Нашата идея е не да съществуваме паралелно, а съвместно, за да може да реализираме такива намерения, че това, което създадем като продукт да носи качество

- Какво стана с изграждането на къмпинг „Атлиман“?

- Работи се, преди няколко месеца беше сключен договора с фирмата, която спечели последното дело на ВАС и Общината беше длъжна да даде изпълнението. Подготвя се за сезона. Доколкото знам и доколкото виждам – желанието е да бъде готов за този сезон. На нас са ни нужни качествени къмпинги. А понеже община Приморско е европейска община, ние ще работим по европейски.

Припомняме, че във вторник

Общинският съвет гласува единодушно с гласовете на 12-те присъствали съветници бюджета на общината за 2018 година, чиято рамка е 20 036 304 лв.

Очакваните приходи от европейски и други международни програми и договори са в размер на 34 265 304.

Като приходи от местни дейности са заложени 17 265 248 лв., а от делегирани държавни дейности сумата ще бъде в размер на 2 771 676 лв.

През 2018 г. град Приморско ще разполага с 12 484 877 лв., а кметство Китен – 1 052 820.

Сумите по съставните селища са разпределени, както следва:

с.Ясна поляна – 105 531 лв.

с.Ново Паничарево – с 131 296 лв.,

с.Веселие – 105 469 лв.

с. Писменово – 72 349 лв.

За СУ „Н. Вапцаров“ в Приморско са разпределени 733 087 лв. от общия бюджет, за НУ „Любен Каравелов” в Китен 143 572 лв., а ОУ „Христо Ботев” – Ново Паничарево ще разполага със субсидия от 237 744 лв.

Средствата за детските градини на територията на община Приморско са в размер на 777 509 лв. ОП „Чистота и озеленяване” ще разполага с 3 994 479 лв. От общия бюджет са заделени пари и за Историческия музей. Той ще има на разположение 198 191 лв., като допълнителни 15 000 лв. са предвидени за откупуване на културно-исторически ценности.

Местният парламент гласува и 40 000 лв. за помощи на социално слаби лица, както и 110 000 лв. за подпомагане отглеждането на новородени.

Бюджетът за здравеопазване възлиза на 84 000 лв.

За масова физкултура и организиране на спортни и културни мероприятия община Приморско ще разполага със 114 780 лв., а средствата за спортните клубове и дружества със седалище на територията на община Приморско са в размер на 150 000 лв.

Отделената сума за читалищата възлиза на 165 000 лв.

Предвидената сума за рекламиране на община Приморско като туристическа дестинация е 130 000 лв.

За обезпечаване на обществения ред, опазване на живота, здравето и имуществото на гражданите и гостите на територията на община Приморско във функция „Отбрана и сигурност“ са разпределени 194 851 лв., които ще бъдат за издръжка на временна полиция през летния сезон.

5 000 лв. общинските съветници гласуваха за решаване проблеми с бездомните кучета.