Две млади циганки буйстваха в центъра на Бургас, псуваха и обиждаха, изтръгнаха дръвче, дори извадиха нож срещу младежи, седнали в новата градинка на площад „Жени Патева“ пред Стария съд. За това сигнализира Стефан Петров – ключова фигура от Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ).

„В градинката има нещо като беседки и в една от тях имаше седнали няколко момчета и момиче на около 16-18 години. Седяха си и си говориха. Двама цигани минаха покрай тях и им казаха нещо, след няколко крачки пак им казаха. Момчетата отвърнаха и им отговориха да вървят по пътя си, но циганите продължиха да се заяждат. Момчетата скочиха и отидоха до тях и си размениха реплики. Единият от циганите извади нож, но едното момче не го вия и тръгна към него. В последния момент извиках, че има нож и момчето се спря. Секунда по-късно то можеше да лежи в локва кръв. Подгониха циганите и всички тръгнаха надолу по улица "Фердинандова". Циганите изскубнаха едно дръвче, за да вземат коловете, с които се подпираше, но бяха вързани един за друг и не успяха, а само го изскубнаха. Събраха се много хора, две коли спряха, някаква жена и мъж се развикаха, но никой не хвана циганите, не се обади на 112 или да предприеме други мерки да защити българските деца“, разказа Стефан Петров от ОЗБГ.

Той позвънил на тел. 112, като на място бързо пристигнали полицаи.

„Полицаите дойдоха за минути, за което искрено им поднасям моите поздравления. Показах им циганите, които бяха спрели зад Старата поща, полицаите ги провериха, аз дадох документ за самоличност и телефонния си номер, за да съдействам, ако се наложи. Циганите бяха хвърлили ножа и тогава разбрах, че са две момичета, а преди това едното го мислех за мъж. Бяха пияни или дрогирани и казаха на полицаите, че отиват за лепило.

Двете циганки за високи около 165 см, леко трътлести и едната прилича на мъж. Млади са, но точните им години не мога да ги определя, но полицаите ги знаят кои са. Започнаха да ме заплашват, да ме псуват, да казват какво щяло да ми се случи и т.н.“, допълва той.

Стефан Петров пита докога инситтуциите ще мълчат по циганския проблем. „Докога българите ще сме жертва на тези същества, докога разни управляващи ще покровителстват тази престъпна сган, докога обществото ще бездейства?“, пита риторично той.