Завърналият се от САЩ бургазлия Евгени Митков, който опита да покани в дома си сираци от домове в Бургас за Коледа, но се сблъска с куп пречки, разказа пред БургасИНФО каква е разликата между това да дариш в България и САЩ.

„От заведение за деца с физически увреждания в ж.к. „Лазур” разбрах, че е невъзможно да направя това, което съм свикнал в САЩ по Коледа. В Бургас не успях да се свържа нито с Червения кръст, нито с църквата, нито с шестте фондации с тази насоченост, които открих в google. Никой не вдигна телефона. В църквата познавам доста от хоарата и те ми казаха, че не се занимават с благотворителна дейност, което е шокиращо”, споделя Евгени Митков.

Той разяснява, че неговата идея не се отнася само за Коледа, а цели да увлече и други успешни хора, които имат мотивацията да помага на сираци или важни за Бургас инициативи през цялата година.

„На празници и дори в почивните дни сираци могат да гостуват в нечий дом. Но аз не искам да правя това сам, ще ми да се стане практика и да се прилага от всички хора с възможности в Бургас. В града има поне 100 души, притежатели на хотели в Слънчев бряг. Ще се радвам всички те да прегърнат идеята. В Бургас има много по-богати хора от мен. В САЩ може да си богат на гърба на българи и румънци, защото САЩ има колонии в цял свят. Но един българин не може да бъде богат въз основа на нещо друго освен на своите сънародници. Така че един успял българин трябва да е много по-благодарен на българското население отколкото един богат американец на американците”, добавя Евгени Митков.

Той иска да се създаде форум или платформа с най-важните каузи и идеи за Бургас и, ако човек има време и желание да помогне, да знае накъде да се насочи.