"Честит празник, бургазлии! Честит празник, именици! Нека Свети Николай ни дари с благоденствие, просперитет и спокойни дни. Нека ни даде силен дух, с който да вървим уверено напред. Нека ни прати попътен вятър във всяко начинание в полза и за добруването на семействата ни и на нашия Бургас. Бъдете живи и здрави!", отправи поздрав кметът Димитър Николов по време на тържественото заседание на Общински съвет - Бургас, което започна току-що, предаде репортер на БургасИнфо.

Гледайте цялото обръщение във видеото:

Награден със званието кавалер на "Сребърният кръст на Свети Николай" ще бъде българският музикант и композитор Тончо Русев. Това е новият почетен знак, който е с най-висок ранг сред всички останали.

Четирима ще са новите почетни граждани на Бургас. Това са художникът Руси Стоянов, историкът-краевед Вида Буковинова, народната певица Янка Рупкина и футболистът Иван Претъргов - посмъртно.

Почетният знак "Ключ от кулата на Община Бургас" ще бъде връчен на проф. д-р Георги Чалдъков за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология. Със същото звание ще бъде наградени художникът Радостин Дамасков за неговия принос в културното развитие на града, Светла Стоева, диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева за принос в развитието на хоровото изкуство, арх. Дунка Герганова за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в града и арх. Деви Симеонов за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас.

Шестима бургазлии ще бъдат отличени с "Почетна значка на Община Бургас". Това са Жени Райкова, спасила тийнейджър от удаване на Северния плаж в Бургас. Тримата ученици от Търговската гимназия Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев, загасили горящ автомобил в голямото междучасие до своето училище. Награден ще бъде и Николай Танев. Благодарение на уменията си по гмуркане и подводен риболов той спасява от удавяне възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.